dagnjeFoto: Shutterstock/hlphoto

Dagnje su vrste školjki koje pripadaju porodici Mytilidae. One su jestive i često se koriste u kulinarstvu, posebno u jelima kao što su dagnje u vinu, u sosu od paradajza ili na žaru. Bogate su proteinima, vitaminima i mineralima, a često se smatraju i zdravim izborom zbog niskog sadržaja masti i visokog sadržaja omega-3 masnih kiselina.

Spremanje dagnji može biti vrlo jednostavno i brzo ukoliko znate nekoliko osnovnih trikova:

Biranje:

Birajte dagnje koje su čvrsto zatvorene. Ako su dagnje otvorene, lagano ih udarite o čvrstu površinu – ako se ne zatvore, bacite ih.

Čišćenje:

Operite dagnje pod mlazom hladne vode. Očistite ih četkicom ili nožem kako biste uklonili prljavštinu ili alge sa spoljne strane. Ukoliko su prisutna vlakna iz ljuske, uklonite ih.

Ovi saveti odnose se na sveže dagnje, mada, naravno, uvek možete koristiti i smrznute koje su već očišćene. Sada kada ste nabavili glavnu namirnicu, vreme je da od nje napravite neko ukusno, aromatično jelo, a naša dva proverena predloga pogledajte u nastavku:

Klasične dagnje u belom vinu:

Sastojci:

  • 1 kg dagnji
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 4 čena belog luka (sitno seckana)
  • 1 mala glavica crvenog luka (sitno seckana)
  • 1 čaša belog vina
  • 1/2 kašike naseckanog peršuna
  • so i biber po ukusu

Postupak:

  1. U velikom loncu zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
  2. Dodajte seckani beli i crveni luk. Pržite ih dok ne omekšaju i postanu zlatnosmeđi.
  3. Ulijte belo vino i pustite da vri nekoliko minuta, kako bi alkohol ispario i vino se malo redukovalo.
  4. Dodajte očišćene dagnje u lonac. Stavite poklopac i kuvajte 5-7 minuta, dok se ne otvore. Bacite one koje se nisu otvorile.
  5. Dodajte naseckani peršun, so i biber po ukusu i lagano promešajte.
  6. Poslužite vruće, uz malo soka od limuna ili kriške svežeg hleba za umakanje u preukusan umak.
Dagnje, dva proverena recepta za savršen letnji ručak 1
Foto: Shutterstock/itor

Dagnje sa paradajzom i začinima

Sastojci:

  • 1 kg dagnji
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 1 glavica crvenog luka (sitno seckana)
  • 1 crvena paprika (narezana)
  • 1 konzerva paradajza na kockice
  • 1 kašičica origana
  • 1 kašičica majčine dušice
  • so i biber po ukusu

Postupak:

  1. U velikom tiganju zagrejte maslinovo ulje na srednjoj vatri.
  2. Dodajte crveni luk i crvenu papriku, pa pržite dok ne omekšaju.
  3. Dodajte naseckan paradajz, origano, majčinu dušicu, so i biber, pa pustite da se kuva 10 minuta.
  4. Dodajte očišćene dagnje, stavite poklopac i kuvajte 5-7 minuta dok se ne otvore. One koje se ne otvore bacite.
  5. Pospite iseckanim peršunom i poslužite uz malo prepečenog hleba.

U oba slučaja, dagnje bi trebalo da budu vruće i aromatične – idealne za uživanje uz vino ili kao deo obroka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari