Duhovni vođa Tibetanaca dalaj-lama još jednom je juče pozvao kineske vlasti na „ozbiljne pregovore“, jer će u suprotnom takvi razgovori u budućnosti biti beskorisni, saopštio je njegov portparol. „Već smo učestvovali u šest rundi pregovora i od toga nije bilo ništa, a ako je Kina ovog puta ozbiljna, to je dobro.

Duhovni vođa Tibetanaca dalaj-lama još jednom je juče pozvao kineske vlasti na „ozbiljne pregovore“, jer će u suprotnom takvi razgovori u budućnosti biti beskorisni, saopštio je njegov portparol. „Već smo učestvovali u šest rundi pregovora i od toga nije bilo ništa, a ako je Kina ovog puta ozbiljna, to je dobro. Ali, ako samo želi da pokažemo svetu da ’mi razgovaramo’, onda je taj susret beskoristan“, izjavio je portparol dalaj-lame Tenzin Takla.
Dalaj-lama je u subotu pozdravio predlog Kine za obnavljanje dijaloga u cilju rešenja krize na Tibetu, navodeći da želi da ti razgovori sa Pekingom budu „ozbiljni“. „Još nisam dobio detaljne informacije o tim razgovorima, ali u celini gledano, nije loše razgovarati“, rekao je duhovni vođa Tibetanaca po povratku u Daramsalu, u Indiji, gde živi u izbeglištvu. Kineske vlasti su u petak šturo najavile da nameravaju da se narednih dana sastanu sa predstavnikom dalaj-lame odgovarajući tako na molbu tibetanskog duhovnog vođe. „Imajući u vidu stalne zahteve dalaj-lame za nastavak pregovora, nadležna odeljenja centralne vlade imaće narednih dana kontakte i konsultacije sa privatnim predstavnikom dalaj-lame“, javila je Sinhua, pozivajući se na neimenovani izvor vlade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari