Etnomreža u istočnoj Srbiji nije ništa novo i zahvaljujući njoj jedan deo, pre svega ženske populacije ručnim radom ostvaruje određene prihode. Ručni rad u ovom slučaju ne podrazumeva samo vez, kukičanje, pletenje koji se kao prva asocijacija nameću uz ženske ručne radove popularno nazvane domaća radinost, već i ovladavanje zanatima koje je moderna tehnologija potisnula.

Etnomreža u istočnoj Srbiji nije ništa novo i zahvaljujući njoj jedan deo, pre svega ženske populacije ručnim radom ostvaruje određene prihode. Ručni rad u ovom slučaju ne podrazumeva samo vez, kukičanje, pletenje koji se kao prva asocijacija nameću uz ženske ručne radove popularno nazvane domaća radinost, već i ovladavanje zanatima koje je moderna tehnologija potisnula.Tako je u Kladovu prošle godine, a u okviru programa razvoja etnomreže u istočnoj Srbiji organizovana obuka za keramičare koju je uspšeno završilo petnaest polaznika. Nabavkom deset razboja (američka NVO ADF prisutna već nekoliko godina i u ovom delu Srbije), i organizovanom obukom za nezaposlene Kladovljane i praktično će biti nastavljen razvoj etnomreže. Kladovljani će po završetku obuke vladati ovom tradicionalnom narodnom veštinom, a njihovi tkani proizvodi već od aprila, kako se računa, mogli bi da kroz modne revije odevnih predmeta pronađu svoj put do domaćeg i inostranog tržišta.
Osim što mogu da iskažu svoje umetničke sklonosti, Kladovljani uključeni u etnomrežu dolaze i do posla, stoga je šteta što etnozadruga u ovom podunavskom gradu još uvek nema svoj prostor u kome bi obučeni keramičari, a uskoro i tkači proizvodili svoje rukotvorine. Procena je da bi sa dobijanjem prostorija do posla došlo dvadesetak sada nezaposlenih lica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari