Dok su iz prvog puta uspešne reprezentacije, među kojima je i Srbija, već preko reda čekirale karte za Svetsko prvenstvo u Južnoj Africi sledeće godine, osam evropskih zemalja još traži put do Rta dobre nade. Daljim putem se ipak može stići do planetarnog takmičenja, ali ko ima boljeg kapetana ostaje da se vidi. Gužva na letu za Johanesburg je velika, a budu li kao višak tereta iz aviona ispale Francuska, Portugal ili Rusija, biće to velika senzacija.

Prvi baraž mečevi igraju se danas, a revanši u sredu. Iako će se u Srbiji na ove utakmice gledati sa manje interesovanja, čak dve države, članice nekadašnje SFRJ, pokušaće da se kroz njih domognu Svetskog prvenstva. Najprijatnije iznenađenje dosadašnjih kvalifikacija Bosna i Hercegovina, igra protiv Portugala, dok će Slovenija preko Rusije pokušati da stigne u Južnu Afriku. U ostala dva duela Grčka igra sa Ukrajinom, a druga iz naše grupe, Francuska, mora da doigrava sa Republikom Irskom.

Bosanski „zmajevi“ nisu imali sreće u žrebu, pa će izabranici Miroslava- Ćire Blaževića, da bi ostvarili ono što nikada ranije nisu, morati da budu bolji od Portugala. Olakšavajuća okolnost reprezentacije „dijamantskog kvarteta“ (Džeko, Misimović, Salihović, Ibišević), jeste to što najplaćeniji igrač današnjice Kristijano Ronaldo, neće biti u sastavu selekcije Karlosa Keiroša, makar na prvom meču u Lisabonu. „Stari lisac“ Ćiro nije naseo na činjenicu da je Ronaldo ipak uvršten u reprezentaciju, ali ne krije da mu je ovo jedan od najznačajnijih trenutaka u životu.

– Drago mi je što je moj kolega Keiroš uvrstio Ronalda u spisak, jer sada sigurno znam da neće igrati. To je veliki hendikep za Portugal, pa to je još gore nego da meni oduzmete Džeka. Ipak, iza mene su decenije i decenije vojevanja na fudbalskim terenima, ali ove dve utakmice su najvažnije u mojoj karijeri – rekao je Ćiro.

Slovenci predvođeni najboljim strelcem Milivojem Novakovićem (5 golova u kvalifikacijama) igraju prvi meč baraža protiv Rusije, ali je „zbornaja komanda“ u ovom duelu apsolutni favorit. Ipak oprezni Gus Hidink tvrdi da je najteže pobediti na unapred dobijenim utakmicama, jer Rusiju već svi vide na Svatskom prvenstvu.

Parovi baraža – prvi mečevi

DANAS

Rusija – Slovenija 17.00

Grčka – Ukrajina 19.00

R. Irska – Francuska 21.00 (Eurosport)

Portugal – BIH 21.30 (HRT 2)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari