Specijalni izaslanik UN i Arapske lige za Siriju Kofi Anan pozvao je juče vlasti u Damasku da „jednom za svagda“ prekinu da koriste teško naoružanje i da povuku svoje snage iz velikih gradova, izjavio je juče njegov portparol Ahmad Favzi. Kako se navodi u saopštenju koje je preneo Favzi, Anan je pozdravio donošenje rezolucije Saveta bezbednosti UN o Misiji UN za nadzor primirja u Siriji.


Savet bezbednosti UN jednoglasno je u subotu uveče usvojio rezoluciju o povećanju broja posmatrača za nadzor primirja u Siriji sa trideset na trista i zatražio hitno obustavljanje nasilja koje je eskaliralo otkada su vlast i opozicija pristali na okončanje neprijateljstava. Rezolucijom se generalnom sekretaru UN Ban Ki Munu daje ovlašćenje da pošalje dodatne posmatrače u zavisnosti od razvoja na terenu i „konsolidacije primirja“.

Rezolucija je plod predloga članica EU i Rusije, a izostavljena je pretnja evropskih država o uvođenju sankciji Siriji, ako Vlada u Damasku ne povuče trupe i tešku artiljeriju iz naseljenih mesta, na šta se obavezala, ali su se Rusija i Kina tome usprotivile.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari