Damiru Dokiću, ocu teniserke Jelene,Veće Opštinskog suda u Rumi sudije Dragane Kličković ponovo je izreklo jedinstvenu kaznu od 15 meseci zatvora zbog pretnji australijskoj ambasadorki u Srbiji Kler Biorgin.

Sud je ovog puta prihvatio stav tužilaštva da je Dokić kriv za teži oblik krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, odnosno da je pretnjama ugrozio australijsku ambasadorku u Srbiji Kler Biorgin, njenog muža Bernarda Kevina Ruana i osoblje ambasade. Dokiću je produžen pritvor u kojem je od 6. maja ove godine, a naloženo je i da se kao mera bezbednosti, pored dve bombe i nešto municije u nelegalnom posedu, od njega oduzme i oružje koje je imao u legalnom posedu.

Uzbuđen ovakvom presudom Damir Dokić je od stražara zatražio da ga odmah izvedu iz sudnice. Njegov pravni zastupnik, advokat Bosiljka Đukić, najavila je da će se odmah žaliti i na ovu presudu.

Na samom početku pretresa, zastupnik australijske ambasadorke, advokat Srđa Popović, predao je sudu ambasadorkino pismo u kojem objašnjava razloge svog izostanka, pozivajući se na Bečku konvenciju. Popović je sudu dostavio spisak 28 sudski overenih prevoda pisanja australijskih medija o ovom slučaju i rekao da je reč o narušenom ugledu naše zemlje.

Pravni zastupnik Dokića Bosiljka Đukić je u završnoj reči naglasila da politiku treba ostaviti političarima, a krivična dela sudovima i da ne može biti govora o ugrožavanju sigurnosti više lica, već eventualno samo ambasadorke za šta bi ona morala da pokrene privatnu tužbu. Ona je istakla da je nedolazak ambasadorke na suđenje dokaz da ona ne želi da se vodi postupak protiv Dokića, kao i da nije ispoštovala ni sud, a ni Dokića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari