U prisustvu japanskog ambasadora u Srbiji, Tošio Cunozakija, članova diplomatskog kora, domaćina – načelnika Braničevskog upravnog okruga Gorana Petrovića, predstavnika lokalne samouprave grada Požarevca i drugih opština iz ovoga kraja, narodnog poslanika Žarka Pivca kao i predstavnika javnog života i brojnih građana, u Požarevcu je održan Dan kulture zemlje izlazećeg sunca. U Gradskoj galeriji otvorena izložba japanske ukio grafike iz 18. i 19.veka a usledio je koncert u prepunoj sali starog Načelstva.


Goste iz Japana najpre je pozdravio direktor Narodnog muzeja Požarevac Milorad Đorđević, naglasivši da izložba približava „nama daleku civilizaciju, ali veoma zanimljivu i bogatu“, koja za cilj ima da oplemeni kulturu grada.

Japanski ambasador je, otvorivši izložbu, rekao: „Čast mi je da prisustvujem Danu japanske kulture, ovde u Požarevcu. Drago mi je što ćete od večeras biti u prilici da uživate u izložbi japanske ukio grafike, koja predstavlja jednu od najpoznatijih vrsta tradicionalne umetnosti Japana. Inače, ukio grafike su imale veliki uticaj na slikare zapadnog sveta, poput Van Goga, Monea i drugih umetnika.

Kustos Narodnog muzeja u Požarevcu, Violeta Tomić je, govoreći o izloženim delima, rekla da se radi o zbirci Ninka Radosavljevića, koju čine 32 grafike ukio žanra. U Gradskoj galeriji je nastupio i Hor Barili, koji neguje dugu i plodotvornu saradnju sa Japanom.

Na koncertu u svečanoj sali Gradskog zdanja, koji je naslovljen „Muzičko putovanje kroz Japan“ nastupili su umetnici Saćiko Kitagava, flauta, Motoko Koizumi, klavir, Ecuko Cunozaki, violina, Slavoljub Tasić, gitara i Aleksandra Gajić, klavir. Koncert je započeo japanskom i srpskom himnom, a otpevao ih je Gradski ženski hor „Barili“, sa dirigentom Katalin Tasić.

Pre početka, gostima iz Japana i brojnoj publici obratio se načelnik Braničevskog okruga, Goran S. Petrović, istakavši da je Dan japanske kulture organizovan sa ciljem da se Požarevljanima predstavi drevna japanska kultura, kao i želja da se nauči nešto novo, a, ukoliko to bude moguće, usledi i privredna saradnja. „proteklih godinu dana ostvarilo se mnogo u saradnji sa Japanom, rekao je Petrović i dodao da je Njegova ekselencija Tošio Cunozaki mnogo učinio za Braničevski okrug, kako kroz donacije tako i u stalnim nastojanjima da se produbi kulturna saradnja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari