Centar za promociju nauke povodom Dana nauke otvara Dečji naučni kamp (DNK) u Viminacijumu, kod Požarevca, dok u Novom Sadu učestvuje u debati o novom brendiranju Srbije. Upoznavanje sa izuzetnim arheološkim nalazištem iz doba cara Dioklecijana te sa najvećim nalazištem mamuta na svetu pruža obilje činjenica koje treba naučni vrednovati i razvrstati.

U sredu, 10. jula, u Srbiji je obeležen nacionalni Dan nauke, koji se odlukom Vlade, već treću godinu zaredom, proslavlja na rođendan Nikole Tesle, Dan nauke prvi put je obeležen 2011. godine, a zatim i 2012. godine, 10. jula, na dan kad se pre 157 godina rodio Nikola Tesla.

Ova manifestacija se vezuje za rođendan slavnog srpsko-američkog pronalazača Nikole Tesle (1856–1943), koji je na taj dan rođen u Gospiću u Hrvatskoj (tada delu Austrije), ali je posvećena proslavljanu nauke u Srbiji. Mada je zvanični program aktivnosti izostajao, Centar za promociju nauke je svake godine obeležavao Dan nauke u Srbiji. Prvu, 2011. godinu, Centar je posvetio upoznavanju javnosti sa mladim naučnicima iz Srbije, a sledeće 2012. organizovao je posete Astronomskoj opservatoriji i naučnu tribinu o aktuelnom otkriću Higsovog bozona.

Cveće na Teslin spomenik

Beograd – Povodom Dana nauke i rođendana Nikole Tesle, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Radivoje Mitrović, juče je obišao Elektrotehnički fakultet u Beogradu i zajedno sa dekanom Brankom Kovačevićem, položio cveće na spomenik Nikole Tesle ispred Fakulteta. U delegaciji Ministarstva bili su i pomoćnici ministra Ivica Radović i Jovan Bazić, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima. Cveće su položili i predstavnici Sindikata nauke, koje je predvodila predsednik Sindikata Đurđica Jovović, i predsednik Zajednice instituta Srbije Zoran Petrović. FoNet

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari