Dan opštine Tutin „proslavljen“ u čestitkama pretendenata na lokalnu vlast 1Foto: Opština tutin

Obeležavanje Dana opštine Tutin, 28.maja, poslednjih godina, je samo u čestitkama opšrinskih zvaničnika. Razlog je loša politička i ekonomska situacija.

Ove godine, povodom 628.rođendana, zvanično su se oglasili samo predstavnici partija i lista, SDA Sandžala i Stranke ptavde i pomirenja (SPP), koji ssbe vide kao okosnicu novelokalne vlasti posle izbora 2.juna.

Narodna poslanica i predsednica tutinskog odbora SDA Sandžaka, Selma Kučević, je sugrađanima čestitala opštinski praznik i ocenila da je ta opština „kroz istoriju bila sumbol zajedništva solidarnosti i napretka“.

-Naša snaga leži u našoj zajednici, u međuljudskim odnosima koji se temelje na poverenju, poštovanju i saradnji. U vremenu pred nama želimo nastaviti graditi uslove razumevanja i prijateljstva među svim građanima Tutina – navela je Kučević i dodala da Tutin, u budućnosti, vidi kao „prosperitetnu opštinu, koja će biti primer napretna i razvoja za ceo region“.

Faris Pašović, nosilac liste „Amanet muftijin – Za ponosni Tutin“, poručio je da bez obzira na razlike „zajednički mora da se gradi budućnost generacijama koje dolaze“.

Naveo je da je Tutin „najmlađi grad na Balkanu, ali ne smemo zaboraviti činjenicu da, iz godine u godinu, sve više naše omladine gubimo i oni odlaze širom sveta u potrazi za nekim boljim životom. Tutin je i grad koji je, po svemu seudeći, u velikoj krizi u svim segmentima društva. To je, takođe, činjenica koju ne smemo zaboraviti i kojom se moramo svi zajednički boriti i svi zajednički ove probleme rešavati, bez obzira koliko se razlikujemo po bilo kom osnovu. Ovo su stvari oko kojih se moramo okupiti i oko kojih ne sme biti razilaženja – naglasio je Pašović.

Tutinska opština se ubraja u red najnerazvijenijih u državi. Po starosnoj strukturi je među najmlađim u Srbiji i regionu, a po broju nezaposlenih, sa stopom od preko 50 odsto, je pri dnu republičke lestvice. Jedna je od najzaduženijih lokalnih samouprava u Srbiji. Prema poslednjim podacima, od pre mesec dana, njena dugovanja su 641 milion dinara.

Osim ekonomske, u poslednje četiri godine, potresa je i politička kriza. Nekoliko puta su pravljene skupštinske većine, koje nisu bile dugog veka. Opštinski parlament nije zasedao po više od pola godine. Zvanično, nije poznato kako je izbegavano uvođenje prinudne uprave, iako su je zahtevali i vlast i opozicija. Posle dvadeset osam godina srušena je SDA vlast i ponovo je vraćena pre mesec dana.

Uspostavljanje reda očekuje se nakon lokalnih izbora. 2.juna. Na preuzimanje vlasti računaju tri najveće bošnjačke političke partije, Sandžačka demokratska partija (SDP), SPP i SDA Sandžaka.

Dan opštine Tutin – 28.maj obeležava se od 2003 godine. Na taj dan 1396.godine Tutin je prvi put pomenut u Gluhavičkoj povelji, kada je gluhavički kadija upozorio dzbrovačkog kneza da njegovi trgovci prolaze ovim područjem i tu plaćaju carinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari