Dan primirja: Koji su neradni dani? 1Foto: EPA-EFE/KOCA SULEJMANOVIC

Državni praznik koji nam se približava je Dan primirja u Prvom svetskom ratu, koji se širom Evrope, ali i u Srbiji obeležava se neradno 11. novembra. S obzirom na to da ove godine praznik pada u ponedeljak mnogi će taj neradni dan iskoristiti da produže vikend, jer će i đaci u Srbiji 11. i 12. novembra imati jesenji raspust, pa neće morati u školu.

I mnoge turističke agencije već su objavile svoje aranžmane koje nude građanima za Dan primirja.

Na Dan primirja u Prvom svetskom ratu državne institucije i ustanove neće raditi, kao i određene privatne firme i trgovinski objekti. Praznično radno vreme imaće i pošte, pijace, parkirališta, banke.

Od kada se obeležava Dan primirja?

Dan primirja podseća na dan kada su 11. novembra 1918. godine, nakon čtvorogodišnjeg rata do tada najvećeg u istoriji, Centralne sile i sile Antante potpisale primirje tačno u 11 sati u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša u šumi Kompjenj u Francuskoj.

U ratu su se na jednoj strani borile Nemačka i Austrougarska, dok su na drugoj strani bile Rusija, Francuska i Velika Britanija, a potpisivanje primirja u Prvom svetskom ratu odigralo se u Francuskoj, u specijalnom vagonu maršala Ferdinanda Foša, i ostalo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju 28. juna 1919. godine.

Foš je u suštini bio glavni autor dokumenta koji je obuhvatao prekid neprijateljstava, povlačenje nemačkih trupa iza granica, očuvanje infrastrukture, razmenu zarobljenika, obećanje reparacija, uništavanje nemačkih ratnih brodova i podmornica, zajedno s regulacijom postupanja tokom primirja.

Dan primirja u Srbiji se obeležava od 2012. godine. Pre toga, 11. novembar se obeležavao na prvim časovima u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji od 2005. godine.

U zemljama Britanskog Komonvelta Dan primirja to je „Dan sećanja“, a u SAD je „Dan veterana“.

Natalijina ramonda – simbol Dana primirja

Dan primirja: Koji su neradni dani? 2
Foto: BETA/Zavod za zastitu prirode Srbije/Dragana Nedeljkovic/DS)

Kao glavni motiv za amblem ovog praznika koristi se cvet Natalijine ramonde, ugrožena vrsta u Srbiji. Ovaj cvet je u botanici poznat i kao cvet feniks.

Osim ovog, u amblemu se pojavljuje i motiv trake Albanske spomenice, koja se nalazi iznad cveta.

Preporuka je da se ovaj amblem nosi na reveru u nedelji koja prethodi prazniku, kao i na sam Dan primirja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari