Podunavska komuna Veliko Gradište obeležila je Svečanom akademijom Dan opštine, na Svetog Iliju, 2. avgusta.

Među brojnim gostima, bio je načelnik Braničevskog upravnog okruga Aleksandar Đokić, predstavnici gradova iz Rumunije, Rešice, Nove Moldave, Karaš Severin i Banje Herkulane, Srpske pravoslavne crkve, javnih preduzeća i ustanova, kao i gosti iz drugih gradova Srbije.

Predsednik opštine, Dragan Milić je pozdravio prisutne, a potom se osvrnuo i na situaciju i aktivnosti lokalne samouprave u proteklih godinu dana. Prirodna nepogoda, poplava, ostavila je nesagledive posledice i napravila veliku materijalnu štetu, istakao je on, dodajući da je i ekonomska kriza problem u opštini Veliko Gradište a ona se ogleda u sve većem stepenu nezaposlenosti, krizi u poljoprivredi i turizmu. Uvažavajući okolnosti, budžet za 2014. godinu okrenut je u velikoj meri socijalnim programima i, između ostalog obezbeđuje: besplatnu užinu za učenike osnovnih škola koji ispunjavaju kriterijume, besplatan prevoz učenika srednjih škola, naknadu za svako novorođeno dete, kao i posebnu naknadu za nezaposlene roditelje, stipendije i besplatan prevoz jednom mesečno za studente, naknadu za svaki novosklopljeni brak, besplatan prevoz za penzionere van teritorije Velikog Gradišta ukoliko idu na lečenje. -Ova godina nam je poslužila i za konsolidovanje budžeta, tako da smo jedna od retkih opština koja nema kredite i pri kraju je izmirenje obaveza iz ranijeg perioda. Svesni da je u budžetu vrlo malo novca za nove investicije, akcenat smo stavili na jačanje službe za lokalni i ekonomski razvoje i za iniciranje ka sredstvima evropskih fondova, gde imamo jako dobre rezultate. Trenutno je oko 12 projekata u opticaju, čija je ukupna frednost oko 10 miliona evra. Pomenuću projekat vodoizvorišta Ostrovo, čija jevrednost 4,5 milina evra, gde ovih dana počinju da se izvode radovi, projekat graničnog prelaza Usije, gde treba da zaživi trajekt sa susednom Rumunijom, projekte iz kulture, sporta, gde smo imali izuzetnu saradnju sa našim partnerskim opštinama u susednoj Rumuniji i ja koristim priliku da im posebno zahvalim, rekao je Dragan Milić. On dodaje da su ambicije u turizmu veoma velike, ali i da je dosta toga urađeno, poput čišćenja mulja sa plaže na Srebrnom jezeru, izgradnje terena za odbojku na pesku, takođe na Srebrnom jezeru, izgradnje novog vodoskoka na samom jezeru. Takođe, brojne manifestacije, poput Dana cveća, Carevčevih dana, Pasuljijade, Alaskih večeri, filmskog festivala itd, opstaju i čak uspevaju da poboljšaju nivo. Situaciju u poljoprivredi treba poboljšati, istakao je Milić, dok u obrazovnom sektoru opština beleži uspehe. Ipak, zaključuje da „rukovodstvo koje je trenutno na čelu može više i bolje da bi ova sredina lepše izgledala“, a „cilj treba da nam bude da oni koji jednom dođu Veliko Gradište, ili tu ostanu, ili da nam se ponovo vrate. Veliko Gradište je grad u kome je lepo živeti i zaista prija kada se čuju pohvale. Smatram da za sve ovo imamo potencijala, kako ekonomskog, tako i ljude koji sve ovo mogu da realizuju“, zaključio je predsednik opštine Dragan Milić.

Priznanja za doprinos razvoju

Povodom Dana opštine uručene su opštinske nagrade i priznanja za 2014. godinu za posebne rezultate i dostignuća u svim oblastima stvaralaštva od značaja za unapređenje i afirmaciju opštine Veliko Gradište. Za ostvarene rezultate na polju poljoprivredne proizvodnje, oblast voćarstvo, priznanje je dobio Miroslav Živković iz Carevca, iz oblasti poljoprivrede, oblast ratarstvo, priznanje je dobio Mališa Vasić iz Sirakova, za ostvarene rezultate na stvaranju uslova za poboljšanje života i rada na selu, priznanje je dobio predsednik Mesne zajednice Carevac, Nenad Aćimović, učenica generacije srednje škole u Velikom Gradištu, Nevena Nikolić, za doprinos kulturi, a posebno muzičkom festivalu „Carevčevi dani“, priznanje je dobio graditelj violina iz Kovačice, Jan Nemček, za doprinos kulturi, takođe, kao i „Carevčevim danima“, priznanje je dobio Branko Belobrk, druga violina u orkestru Vlastimira Pavlovića Carevca, za doprinos kulturi, slikarstvu, posthumno, Sveti Ž. Mitiću, za rezultate u oblasti osnovnog vaspitanja i vaspitanja – Osnovna škola „Ivo Lola Ribar“ Veliko Gradište, za ostvarene rezultate u oblasti sporta, a povodom 90 godina rada i postojanja – Fudbalskom klubu VGSK, za višegodišnje rezultate u dobrovoljnom davalaštvu krvi – Mesnoj zajednici Biskuplje, u oblasti privatnog preduzetništva i društveno odgovornih kompanija-privatnom preduzeću „Dunav Eksport-import“ vlasnika Zorana Zdravkovića iz Veliko Gradišta. U ime nagrađenih zahvalila se najmlađa dobitnica, Nevena Nikolić. U ime Društva za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova uručeno je priznanje predsedniku opštine Draganu Miliću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari