"Dan žalosti bi možda bio proglašen da Vučić nije bio u Njujorku": Reakcije na Karleušin nastup u Kraljevu dan nakon nesreće u Raškoj 1Foto: Vladimir Vasic/ATAImages

Dan nakon saobraćajne nesreće u Raškoj, u kojoj je poginulo pet osoba, Jelena Karleuša je održala koncert par desetina kilometara od mesta tragičnog udesa. U Kraljevu se tada slavilo umesto da se proglasi dan žalosti, na šta su sa ogorčenjem ukazali mnogi korisnici društvenih mreža.

Iako gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić tvrdi da su u subotu uveče, na dan kada se dogodila nesreća, kraljevački ugostitelji isključili muziku i da je „dan žalosti“ trajao bar to jedno veče, aktivista iz Lokalnog fronta Vladan Slavković tvrdi da je stvarnost bila drugačija.

„Gradonačelnik tvrdi u svojim instagram izjavama da je u svim kraljevačkim restoranima bila ugašena muzika, a nije. Sve lokalne televizije su puštale redovan program, a niko nije dobio obaveštenje o Danu žalosti sem usmene molbe da se u nedelju smanji malo muzika. Nijedan medij nije dobio obaveštenje o Danu žalosti i jedino je žalosna ova vrsta manipulacije Gradonačelnika Kraljeva“, kaže Slavković.

U nedelju, ne samo da nije stišana muzika u ugostiteljskim objektima, već se par hiljada građana na trgu u Kraljevu veselilo uz Jelenu Karleušu.

S druge strane,  neki su na ovaj događaj burno reagovali na društvenim mrežama.

„Kraljevčani su reagovali na društvenim mrežama i pre tragedije. Ne zbog kvaliteta izvođača već zbog cene koncerta. Nije prvi put da se preplaćuje koncert, koji ne rešava ništa suštinski važno u Gradu, koji spada u tzv. treću grupu gradova, koje država dotira jer nisu u stanju da servisiraju sopstveni budžet“, priča Slavković.

Ipak, dodaje, da siromašan grad kao što je Kraljevo, nema drugi izbor sem besplatnih događaja, poput Karleušinog koncerta od nedelje, na kom se, kako kaže, okupilo oko dve tri hiljade, mahom, najmlađih građana Kraljeva.

„Za daleko manje iznose, ovog meseca je Kulturni centar organizovao Konstraktu i Stefana Milenkovića i ti događaji su bili podjednako posećeni. Kao što je Grad dužan da poštuje protokole svih svečanosti, tako je dužan i da uređuje protokol ponašanja kad su ovako teške situacije u pitanju. Građani nisu dužni da to prate. A uveren sam da dobar deo mladih jednostavno nije ni znao za tragediju“, kaže Slavković.

Navodi i da se na koncertu pojavilo nekoliko mladih koji su nosili transparent „Možemo bez Jeke, ali ne i bez apoteke“, aludirajući na gašenje gradskih apoteka u Kraljevu.

Prema njegovim rečima, čitav sistem oko organizacije koncerata je vrlo verovatno podređen pranju para.

„Preplati se događaj, a zatim pokušavaju da izmanipulišu javnost da se ne bi odložio. Koncert je, najverovatnije, organizovan kao i oni ranije širom Srbije od strane ‘turističkih organizacija’. Pretpostavljam da je u pitanju izvlačenje novca iz gradskih budžeta zarad korišćenja u svrhe predizborne kampanje vladajuće stranke. Ni Kraljevo nije pošteđeno te pošasti i dokaz te besramne manipulacije je i izostanak bilo kakvog moralnog uzmaka u trenutku veilke nesreće na teritoriji Grada. Ovo govorim iz osećaja koji je zavladao među građanima Kraljeva, koji su bili ozbiljno uznemireni zbog tragedije jedne cele porodice“, zaključuje Slavković.

Advokat Nikola Lakić podseća na nesrećne događaje iz bliske prošlosti zbog kojih je proglašen Dan žalosti.

„Grad Novi Sad je pre nekoliko meseci proglasio dan žalosti povodom smrti čitave porodice koja je nastradala u požaru“, podseća Lakić.

Dodaje i da je dan žalosti proglašen nakon pucnjave kod manastira Banjska.

„Režim Aleksandra Vučića proglasio je dan žalosti u čitavoj Srbiji kada su tri lica poginula u Banjskoj, a kao razlog su naveli tragični događaji na Kosovu. Ako je moglo u Novom Sadu i u celoj Srbiji mogli su makar u Kraljevu da proglase tri dana zalosti.“, kaže Lakić.

Prema njegovim rečima, režim Aleksandra Vučića je pokazao odnos prema žrtvama nesreće time što se Ministarstvo odbrane nije oglasilo na vreme.

„Ministarstvo odbrane se nije oglasilo sve dok Bratislav Gašić nije dobio poziv iz Njujorka, dok načelnik Generalštaba Milan Mojsilović još uvek ćuti i na taj način pokazuju da za njih ljudski životi predstavljaju samo broj“, smatra Lakić.

Navodi i da bi dan žalosti možda bio i proglašen da Aleksandar Vučić u tom trenutku nije bio u Njujorku.

„Moguće je da bi se i proglasio dan žalosti da je samozvani vrhovni komandant u Srbiji, međutim, kako se on nalazi u Njujorku i kako je koncert imala njegova omiljena pevačica, niko nije ni imao hrabrosti da makar u Kraljevu krene u tom pravcu“, zaključuje Lakić.

Pevačica Jelena Karleuša rekla je za Danas povodom njenog koncerta održanog u Kraljevu, da je narod u tom gradu bio vrlo zadovoljan koncertom.

Ona je na našu konstataciju da su se mnogi građani pobunili što je umesto Dana žalosti u Kraljevu održan koncert rekla da je to – laž.

„Od mesta nesreće u krugu od 60 kilometara imate još 10 gradova, zašto bih ja bila u centru pažnje, a ne neko drugi“, upitala je Karleuša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari