Dan žalosti u Požegi zbog preminulih građana od korona virusa 1Foto: EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Opštinsko veće Požege je proglasilo 15. jul za dan žalosti u tom gradu, povodom smrti građana Požege od posledica infekcije korona virusom.

Prema zvaničnim podacima užičkog Zavoda za javno zdravlje, od početka epidemije do 14. jula, u Požegi, u kojoj je 6. jula proglašena vanredna situacija, inficirane su 93 osobe, dok je jedno lice preminulo.

Međutim, iz Zaključka o proglašenju dana žalosti, koje je Opštinsko veće Požege usvojilo 14. jula, očigledno je da je preminulo više ljudi, jer je u tom dokumentu navedena množina, ali tačan broj umrlih nije naveden.

„Proglašava se sreda, 15. jul, danom žalosti na teritoriji opštine Požega, povodom smrti građana opštine Požega, preminulih od posledica epidemije virusa kovid 19“, piše u Zaključku, koji je potpisao Đorđe Nikitović, predsednik opštine i predsedavajući Opštinskog veća.

– Nije tačan izveštaj Zavoda za javno zdravlje i ne znam šta oni rade, jer imamo više preminulih osoba, kazao je krako za Danas Nikitović.

Na pitanje koliko je građana Požege preminulo od posledica infekcije, on je odbio da to saopšti, zamerajući Danasu što je objavio saopštenje udruženja građana Inicijativa za Požegu u kome se kritikuje rad Opštinskog štaba za vanredne situacije i, između ostalog, navodi da taj štab „ne obaveštava građane o broju inficiranih i preminulih“, da je „zakazao“ i da ga čine „ljudi koji nisu kompetentni“ da budu u njemu.

„Niste pitali drugu stranu i vama zaista ne bih više ništa komentarisao. Prijatno“, kazao je Nikitović i prekinuo telefonsku vezu, ne sačekavši objašnjenje da je u pitanju zvanično saopštenje tog udruženja i da je taj štab imao priliku da na njega reaguje.

Radojko Radovanović iz Inicijative za Požegu, navodi za Danas da „nešto nije u redu sa podacima užičkog Zavoda i Opštinskog veća“.

„Nezvanično, preminulo je četvoro ljudi. Mi te ljude znamo, jer je Požega mala. To je informacija koja ide „od usta do usta“ po gradu. Međutim, nema zvanične potvrde o tome da su oni preminuli od korona virusa, jer se Opštinski štab za vanredne situacije praktično ne oglašava“, kazao je za Danas Radovanović i ponovio da to udruženje nije zadovoljno radom požeškog štaba.

Potvrđena još tri smrtna ishoda

Užički Zavod za javno zdravlje potvrdio je juče da su, osim ranijeg jednog smrtnog slučaja, preminule još tri osobe iz Požege. U Zavodu je rečeno Danasu da mora se poštuje procedura po kojoj zdravstvene ustanove tom Zavodu prijavljuju smrtni ishod. „Podaci iz zdravstvenih ustanova ne stižu u roku od 24 časa, već nakon nekoliko dana i mi ih objavljujemo onda kada oni uđu u zvaničnu bazu podataka. Moramo da poštujemo proceduru i ništa ne prikrivamo od javnosti“, kazala je za Danas Katarina Ristović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari