Dana Budisavljević: Nije ti život pjesma

Ličnost Danas

Ostavite komentar


  1. Do ovog momenta, nijednan komentar. Svi ćute o pulskom pobedniku.Od momenta kada se ta vest prvi put pojavila do sada, nisam naišao ni na jedan komentar.Da li smo zatečeni ovde u Srbiji činjenicom da su Hrvati svojim glasanjem pokazali više empatije prema Srbima, nego što smo mi Srbi na to spremni.Dakle nije tamo prošao nikakav Gotovina već pogrom nad srpskom decom.Hrvati su pokazali da su zreliji narod od nas Srba.Sve čestitke i veliko hvala celom hrvatskom puku!

    1. У праву сте да јесте за чуђење али с обзиром на ово и није:
      „Dana je i svojoj porodici, ali i javnosti obznanila svoje homoseksualno opredeljenje, a ovaj film, posle premijere na ZagrebDox-u, festivalu koji je osnovala sa Nenadom Puhovskim, nedeljama je punio bioskope i bio najgledaniji domaći dokumentarac te godine. Debitovala je dokumentarcem „Sve 5!“ o devojci, Hrvatici, seksualnoj radnici, i njenom nimalo lakom povratku u domovinu.“.

  2. Jedva cekam da vidim film o gospodji Diani Budisavljevic upravo tako pravoj heroini i andjelu spasa u Ustaskom paklu Paveliceve NDH-azije. Posebno bravo za ISTRANE i PULJANE ( namerno velikim slovima ) pokazali su da su pre svega ljudi a ne ostrascene budaletine, kojih na zalost jos uvek ima sa svih strana, bivse nam zajednicke drzave, koje se rado secam ( -mo ) a pogotovo sto sam godinu i po dana proveo u Istri na odsluzenju JNA 1980.-1981. Cres – Mali Losinj i Pula.

    1. Pridružujem se svakoj Vašoj reči. Pula 1978/79.Kasarna Karl Rojc.

      1. Kasarna „Duga uvala“ u nastavku „Katarina“ … Pula i Istra kao i istrani nisu bas bili toliko ostrasceni ni ljubitelji Franje Tudjmana devedesetih, koliko je meni poznato, imao je probleme sa mobilizacijom u tzv „Domovinskom ratu“. Ponovo bih voleo da obidjem Pulu i bivsi bar legendarnog Mate Parlova preko puta nekadasnjeg bioskopa „Jadran“.

        1. Sa zadovoljstvom sam pročitao Vaš tekst.Žao mi je što to nisam zbog obaveza uradio ranije.Ali, sećam se Mateovog bara, koncerata Atomskog skloništa,broda „Jadran“Verudele,Verude…Nas vijnike nisu popreko gledali.Naprotiv.Kao da su nas osećali delom Sebe…Možda bi smo mogli zajedno, ponovo tamo,iako nismo više mladi.Hvala na podsećanju.

  3. Mi Srbi kad se na nešto naklatimo, traje li traje. Tako je izvesta Ninković mesecima, ako ne i godinama eksploatisala priču o Pupinu, bez osnova i istorijske podloge. Tako i ovo oko D. Budisavljević. Zahvalnost da, ali malo realnosti, obavezno, radi mladih ljudi. Uvek treba biti realan, sa uključenim, malim, sivim ćelijama. Veliko dobročinstvo pred kamerama gestapoa. Da li treba još nešto reći. Kakva hrabrost. Nemica u Hrvatskoj koju podržava gestapo u cilju smirivanja Srba sa teritorije NDK kako bi lakše eksploatisao sirovine. S druge strane desetina pripadnika KPJ koji su bili inicijatori i logistika cele ove priče, a to su platili glavom, ni reči. Ama ni slova. Gde će nam duša? Uzgred, Dijanin muž je bio Srbin, šef hirurgije na „Rebru“, nije mu dlaka s glave falila.

    1. Uzgred, kad smo kod hrabrosti, šta je sa spašavanjem jevrejske dece?

  4. Jasno je vec oduvek da je Istra Istra pa tek posle Hrvatska. Tu zivi mesani narod koji odlicno zla za posast nacionalizma. U Splitu ga sigurno ne bi dobio a u Dubrovniku jos manje! Zagreb je ipak velegrad pa je mlada rediteljka Dana Budisavljevic uspela da sotvari svoj projekt. Pretpostavljam da joj nije bas bilo lako, ne umetnicki nego politicki jer kocnicara ima svuda, Sada se postavlja pitanje da ce se film davati u Srbiji – mozda i ne?

  5. Čestitke rediteljki! Čestitke i publici Pule! Jedva čekam da vidim film. Tema je izuzetna i hrabrost je bila raditi je.

  6. Molila bih Bobu da mi kaze naslov Daninog dokumentarca u kome prica o svom seksualnom opredeljenju, pretpostavljam da to nije ovaj debitantski „Sve 5!“ Inace sve cestitke i zahvalnost za pricu o Dijani!

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 26. avgust 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Ana Ćurčin, muzičarka

Danas predstavlja pokušaj objektivnosti i relavantnosti prema nekakvoj istini koja bi trebalo da bude jedna vodilja kada je žurnalistika u pitanju.