Danas (1999): Pregovori u Rambujeu neizvesni, bombardovanje na pomolu 1Foto: D.R.

Iako je najavljen mirovni sporazum, od okončanja razgovora u Rambujeu oko 10.000 ljudi na Kosovu moralo je da napusti svoje domove zbog obnovljenih sukoba, pisao je Danas prvih dana marta 1999. godine.

Uprkos pozitivnim koracima ka mirnom rešenju kosovske krize načinjenim u Rambujeu, opasnosti, koje sobom nosi period uoči konačnog zaključivanja sporazuma, već postale očigledne, ocenila je Mešunarodna krizna grupa.

„I dalje nisu rešene suštinske razlike između gledišta jugoslovenskih i međunarodnih pregovarača, i to posebno po pitanju prisustva stranih vojnih trupa na Kosovu“, rekao je američki posrednik u pregovorima o Kosovu Kristofer Hil.

Američki državni sekretar Medlin Olbrajt zatražila je pomoć od milionera Džordža Soroša, koji finansijski pomaže medije na Kosovu, da pomogne pri ubeđivanju lidera kosovskih Albanaca da prihvate mirovni plan za Kosovo, javlja Rojters.

S druge strane, londonski Dejli Telegraf piše da su Kosovski Albanci napravili zaokret od 180 stepeni, stavivši do znanja da nameravaju da potpišu mirovni plan, koji je predložila Kontakt grupa, tokom nastavka pregovora.

Kako javlja albanska televizija, šef albanske delegacije na pregovorima u Rambujeu, Hašim Tači izrazio je prekjuče u Tirani spremnost da potpiše tekst sporazuma, koji je prošle nedelje ponuđen delegacijama Vlade Srbije i kosovskih Albanaca.

Međutim, najveći disident Adem Demaći podneo je ostavku zbog neslaganja sa rešenjem pregovora, pogotovo onim delom koji se tiče potpunog razoružavanje vojske OVK u roku od 120 dana od potpisivanja sporazuma.

On je podvukao da su osnovne zamerke na predlog sporazuma iz Rambujea te „što Srbija i srpski režimi nisu označeni kao agresori i okupatori“, već je legalizovana „srpska državna agresija“.

Njemu ne odgovara što bi na Kosovu i Metohiji postojale samo snage javne, ali ne i državne bezbednosti, kao i što bi Albanci iz ovog dela Srbije bili tretirani ne kao narod već kao „članovi albanske nacionalne manjine“.

Jake grupe albanskih terorista automatskim oružjem, mitraljezima i ručnim bacačima napale su u toku noći jedinice policije i vojske Jugoslavije. Ovaj napad, koji je trajao dva sata, završio se porazom alabanskih terorista.

Danas (1999): Pregovori u Rambujeu neizvesni, bombardovanje na pomolu 2
Foto: D.R.

Napadima na snage bezbednosti oni nastoje da za zapadne medije izrežiraju novu navodnu humanitarnu katastrofu, kako bi isprovocirali reakciju međunarodne zajednice, tvrde svetske agencije.

U mestu Đeneral Janković već se nalazi 3.000 izbeglica, a u okolini, na otvorenom, još stotine njih.

Prema saznanjima Službe za zaštitu ustavnog poretka (državna bezbednost) nepobitno je utvrđeno da su stotine miliona maraka, prikupljenih u humanitarne svrhe na Kosovu, korišćene za kupovinu uniformi i opreme za OVK.

Kosovski Albanci koji žive u Nemačkoj svakog meseca su uplaćivali do milion i po maraka u fondove za pomoć Kosovu. Novac, navodno namenjen za humanitarne svrhe, koristio se za kupovinu uniformi i opremu vojske, kao i ulaganje u “sivu ekonomiju” na Kosovu.

Studenti Filološkog fakulteta vratili su se juče popodne na redovna predavanja nakon održanog velikog zbora, na kome su obavešteni da je dekan Rade Božović u ime Fakulteta potpisao dopis sudu u kome priznaje tužbu osmorice profesora zbog isterivanja sa fakulteta.

Time je protest, koji više od tri meseca neprestano traje na fakultetu, uspešno završen.

Zaposleni su, takođe, obavešteni da će profesori, koje je bivši dekan Marojević nelegalno primio na fakultet, biti vraćeni u redovnu proceduru i da će morati da prođu javni konkurs.

Krajem ove nedelje, po peti put je zakazano suđenje 30 izbačenih radnika Radio- televizije Beograd, (danas RTS) protiv te TV kuće.

Sudija Ana Popović naložila je zastupnicima tuženog RTS da do tada prilože dokaze o potrebi za racionalizacijom u svakoj redakciji te TV kuće u januaru 1993. godine, što je bio navodni razlog za slanje 1.300 radnika na prinudni odmor.

Prema dokazima koje su priložili tužitelji, naime, od januara 1993. godine obim poslova na RTS je zapravo uvećan.

Iako je Opštinski sud do sada sva četiri puta donosio presudu u korist tužilaca, Okružni sud je tu presudu svaki put poništavao, kako ističu zastupnici izbačenih radnika, iz „formalnih razloga“.

Danas (1999): Pregovori u Rambujeu neizvesni, bombardovanje na pomolu 3
Foto: D.R.

Izbačeni urednik Dramskog programa Filip David smatra da je sramota da sudstvo šest godina ne može da reši spor iz radnog prava.

„Ne očekujem da će se išta novo desiti 5. maja, kada je zakazano glavno ročište, ostaje nam samo da nakon toga opet počnemo da protestujemo ispred zgrade RTS“, zaključio je David.

Kako se ove nedelje obeležava 25. rođendan robne kuće „Beograđanka“, juče je počela velika nagradna igra, koju će trajati sve do 24. aprila, kada će biti održano svečano izvlačenje nagrada.

Pravo učešća imaju svi oni koji pazare u iznosu većem od 200 dinara, dok je glavna nagrada Jugo 45, koji će na dan izvlačenja stajati u holu robne kuće „Beograđanka“.

Sajt Danasa objavljivaće rubriku „Iz arhive Danasa“ svake nedelje, kada će podsećati na to šta su bile vesti sedam dana pre tačno 20 godina.

Danas (1999): Pregovori u Rambujeu neizvesni, bombardovanje na pomolu 4

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari