Danas blokada Brankovog mosta zbog najave ukidanja žute trake 1Foto: Shutterstock/BalkansCat

Udruženje „Ulice za bicikliste“ koje okuplja građane koji bicikl koriste kao prevozno sredstvo, zakazalo je za danas popodne na Brankovom mostu preko Save kratku blokadu svih saobraćajnih traka osim „žute trake“ za javni prevoz da bi se time protestovalo zbog ukidanja prednosti autobusa na tom mostu.

Okupljanje pred 152. mesečnu vožnju biciklista Beogradom, nazvanu „Kome smeta žuta traka?“ je od 16:30 u Pionirskom parku, a vožnja počinje u 17:00 sati. Trasa vožnje biciklista kroz Beograd i Novi Beograd je dugačka 12,8 kilometara (https://ridewithgps.com/routes/47211896).

Udruženje „Ulice za bicikliste“ je navelo da je „žuta traka“ za javni prevoz nedavno ukinuta od polovine mosta u smeru ka centru Beograda i da se saobraćaj s Brankovog mosta usmerava u traku u Karađorđevoj ulici koja je do skoro bila rezervisana samo za tramvaje.

Udruženje smatra da je to „posledica loše odluke da se ruši Stari savski most, umesto da mu se izgradi alternativa“, i da će „ta praksa samo doprineti daljoj ekspanziji automobilskog saobraćaja u gradskom jezgru“.

Rešenje je da se ostavi prednost za javni prevoz, a da vozači automobila „ili biraju druge puteve ili da ne putuju automobilom ako ne moraju“.

Udruženje „Ulice za bicikliste“ su navele da se javnim prevozom obavi skoro 50 odsto putovanja u Beogradu, ali se izlazi u susret vozačima automobila i dodaje da 200 automobila zauzme ceo most, a autobus sa 200 putnika tek mali deo jedne saobraćajne trake.

Iako je iz toga „jasno kome treba dati prednost, ta prednost se na žalost ukida“, piše Udruženje koje traži da se na Brankovom mostu ostavi „žuta traka“ i da se Stari savski most ne ruši, već da ga koriste samo vozila javnog prevoza, pešaci i biciklisti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari