"Danas držimo javni čas o moralu i poštovanju date reči": Više stotina prosvetara na protestu u Nišu 1Protest prosveta u Nišu: Foto Z. Miladinović/ Danas

Više stotina prosvetnih radnika iz škola na teritoriji Školske uprave Niš protestvovali su ispred Nišavskog upavnog okruga, u kojem je sedište te uprave, zahtevajući između ostalog povećanje zarada i veću bezbednost na radnom mestu.

Okupljeni su nakon održanih govora otišli u protestnu šetnju do centralnog Trga kralja Milana, prolazeći pored Gradske kuće, u kojoj je kabinet gradonačelnika Dragoslava Pavlovića.

Vladan Ćirić, predsednik niškog ogranka Unije sindikata prosvetnih radnika, kazao je da je danas više od 90 odsto škola u Nišu potpuno obustavilo rad, a da ne štrajkuju samo dve osnovne škole- „Radoje Domanović“ i „Ćele Kula“, i dve srednje- Muzička škola i Elektrotehnička škola „Nikola Tesla“.

Kada je saopštio koje škole nisu obustavile rad, čuli su se zvižduci.

U Nišu, inače, radi 36 redovnih i specijalnih osnovnih škola i 21 srednja škola.

„U ovoj borbi- nema nazad. Ići ćemo do kraja, do ispunjenja svih zahteva, koje su oni već prihvatili u protokolu koji su potpisali. Ako u roku od 15 dana ne bude pomaka, organizovaćemo veliki protest u Beogradu 2. oktobra, i štrajk u celoj Srbiji. Ako se i posle toga ne dozovu pameti, verovatno ćemo doći do toga da prosveta bukvalno stane i prosvetni sistem doživi potpuni kolaps“, rekao je on.

Gordana Arsić, portparolka Unije u Nišu, kazala je da prosvetari na protestima u Srbiji danas drže javni čas, zajedno sa učenicima i roditeljima koje su zamilili da im se pridruže na trgovima, na kojem predaju lekciju o poštenju, moralu, časti, dostojanstvu, solidarnosti i datoj reči.

„Danas pitamo vlast jesu li savladali tu lekciju. Da li je pošteno da se prosveta spusti ispod republičkog novoa, da li je časno da se zlostavljaju oni koji vaspitavaju generacije i generacije, da li je solidarno da neki budu više nego dobro plaćeni a da neki dobijaju mrvice, da li se sme prekršiti data reč i stavljen potis? „, rekla je ona.

Arsić je dodala da će prosvetari „ostati na ulici sve dok njihovi zahtevi ne budu uspunjeni“.

Predsednik Sindikata obrazovanja Srbije Danijel Đorđević kazao je da se ovaj protest organizuje da bi se Vlada podsetila na obećanja koja je dala prosvetnim radnicima.

„Ako nas ne budu čuli, doći ćemo uskoro pred njihova vrata, da nas bolje čuju“, rekao je on.

Ćirić je podsetio da su osnovni zahtevi prosvetnih radnika, na koje je Vlada pristala, izmena Krivičnog zakonika Srbije koja bi obezbedila da prosvetni radnici imaju status službenih lica, povećanje zarada prosvetara čija je početna plata 86.000 dinara na nivo republičkog proseka, izmena koeficijenata za zaposene i isplata novogodišnjih nagrada, koja je obećana još 2015. godine.

„Svi koji su na budžetu imaju 13. platu, nagrade, a mi sve to nemamo. Nemamo ni regres i topli obrok, kažu da nam je to ušlo u platu“, rekao je.

On je kazao da su na protest u Nišu došli i prosvetni radnici iz Pirota, Babušnice, Bele Palanke, Svrljiga, Prokuplja, Aleksinca i Ražnja.

Okupljeni su nosili sindikalne zastave i transparente sa porukama“Vratimo dostojanstvo nastavniku“ i „Stop urušavanju prosvete“.

U današnjem štrajku i protestu učestvovali članovi reprezentativnih sindikata- Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, Sindikata obrazovanja Srbije, “Nezavisnosti” i Sindikat radnika u prosveti Srbije.

Ćirić: Mi smo mete za odstrel, osećamo se nesigurno

Deklarativno nam je obećana izmena Krivičnog zakonika koja bi obezbedila da prosvetni radnici imaju status službenih lica, i to do kraja ove godine. Ali, još nije započela javna rasprava, niti procedura, pa izgleda da od toga neće biti ništa. Predstavnici Vlade, uostalom, do sada su ispunili malo toga što su obećali, tako da mi nemamo adekvatnog sagovornika, rekao je Vladan Ćirić za Danas.

Ćirić je kazao da se prosvetni radnici ne osećaju bezbedno, navodeći da se svakog dana u školama dogodi neki incident.

„Mi svakodnevno čujemo za neki incident, pre nekoliko dana je učenik petog razreda bacio klupu na nastavnika. U takvoj, nesigurnoj atmosferi ne možete da se osećate bezbedno, jer znate da u svakom trenutku može da se dogodi ispad. Osećamo se nazaštićeno. Mi smo mete za odstrel- i od učenika, pojedinih roditelja, nekad od javnosti, a nema zakona koji će da nas zaštiti i to sankcioniše“, kazao je on.

Posebno nezadovoljstvo u Nišu

Na protestu je rečeno da su niški učitelji, nastavnici i profesori u Nišu i okolnim mestima posebno nezadovoljni zbog toga što načelnik Nišavskog upravnog okruga Petar Babović, inače i funkiconer SNS, kadrovira prilikom zapošljavanja u prosveti.

U pojedinim medijima i na društvenim mrežama pojavljivali su se i snimci koji to dokazuju.

Babović se do sada nije oglašavao u vezi sa tom temom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari