Uprkos različitim kulturama i istoriji naroda koji žive na obalama Dunava, stanovnici Dunavskog basena imaju zajedničku želju i obavezu da za buduće generacije zaštite ovaj dragoceni resurs. Ova ideja bila je motiv za obeležavanje ovogodišnjeg 29. juna, Dana Dunava u Nacionalnom parku Đerdap koji se proteže duž stotinu kilometara Dunava.

Program Dana Dunava 2010. u najvećem nacionalnom parku u Srbiji počinje tradicionalnom dunavskom regatom od Tekije do Donjeg Milanovca. Naime, nastavljajući višegodišnju saradnju JP Nacionalni park Đerdap, zajedno sa Kajakaškim klubom u Tekiji, organizuje regatu tokom koje danas (subota) tridesetak nautičara iz Tekije, Kladova, Negotina, Zaječara i Donjeg Milanovca svojim plovilima preći put dug 43 kilometra.

Poklanjajući posebnu pažnju edukaciji najmlađih, u JP NP Đerdap opredelili su se da centralni događaj Dana Dunava 2010. bude eko kviz „Ja volim Dunav“ u kome će se osnovci u ponedeljak, 28. juna, nadmetati u poznavanju Dunava i zaštiti životne sredine. U ovoj zabavno-obrazovnoj formi osnovci će imati priliku da saznaju nešto više o Dunavu na čijoj obali žive i potrebi zaštite životne sredine.

Dan kasnije, u utorak, 29. juna u Vizitorskom centru Nacionlanog parka Đerdap biće otvorena samostalna izložba slika „Nacionalni park Đerdap“ slikara Sretena Đorđevića iz Donjeg Milanovca.

Poklonici nautike iz negotinske opštine za ovogodišnji Dan Dunava dobiće Kancelariju Asocijacije nautičkog turizma koja će danas (subota), uz kulturno umetnički program i prezentaciju mihajlovačkog vinogorja svečano biti otvorena u naselju Mihajlovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari