Sednica Upravnog odbora Radio-televizije Srbije na kojoj će biti izabran novi generalni direktor ove kuće zakazana je za danas, kada će biti razmatrane prijave 15 kandidata koji su konkurisali za ovo mesto. Aktuelnom generalnom direktoru RTS-a Aleksandru Tijaniću mandat ističe 3. jula, ali se on kandidovao za drugi mandat, jer su navodno zaposleni u javnom servisu „vršili pritisak na njega da to učini“.


Generalni direktor RTS-a bira se na mandat od četiri godine, a na ovu funkciju jedna osoba može biti imenovana najviše dva puta. Upravni odbor treba da donese odluku dvotrećinskom većinom glasova, što znači da će izabrani kandidat morati da ima najmanje šest glasova od devet, koliko ima članova UO.

Sem Tijanića u medijima se navodi da se u trci za ovo mesto nalaze i Dejan Stanković, Branimir Grulović, Gvozden Jovanović, Filip Mladenović, Zoran Radinović, Svetislav Nedeljković, Vesna Štrbac, Slobodan Nakarada, Nenad Nikolić, Gordana Bralić-Bingulac, Stojan Stojčić, Igor Ristić, Todor Simeunović i Milan Milićević.

Uslovi

Uslovi konkursa su da je kandidat državljanin Srbije, da ima visoku stručnu spremu ili da je istaknuti novinar, medijski stručnjak koji se dokazao radom u RTV kućama od nacionalnog značaja, najmanje deset godina radnog iskustva, znanje jednog svetskog jezika i organizacione i novinarske sposobnosti dokazane u medijskom poslovanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari