Pravni fakultet u Kragujevcu napokon će, dva i po meseca nakon hapšenja dekana, prodekana za nastavu i još dvanaest stalnih profesora, od kojih su petoro bili i članovi Saveta te visokoobrazovne ustanove, danas dobiti novo rukovodstvo. Prema poslednjim zvaničnim informacijama, Naučno nastavno veće Pravnog fakulteta nedavno je evidentiralo prof.

Pravni fakultet u Kragujevcu napokon će, dva i po meseca nakon hapšenja dekana, prodekana za nastavu i još dvanaest stalnih profesora, od kojih su petoro bili i članovi Saveta te visokoobrazovne ustanove, danas dobiti novo rukovodstvo. Prema poslednjim zvaničnim informacijama, Naučno nastavno veće Pravnog fakulteta nedavno je evidentiralo prof. dr Dušicu Palačković za kandidata za novog dekana Fakulteta. Istovremeno, Naučno nastavno veće imenovalo je petoro novih članova Saveta, čime je taj najviši organ upravljanja Fakultetom praktično iznova konstituisan. Savet Pravnog fakulteta danas, kažu za naš list u toj visokoškolskoj ustanovi, treba da izabere profesorku Palačković za novog dekana Fakulteta, a ona će odmah potom imenovati svoje najbliže saradnike, odnosno prodekane.

Privremeno ANGAŽOVANI ugledni profesori

Na Pravnom fakultetu u Kragujevcu, trenutno je, umesto uhapšenih nastavnika, angažovano osmoro profesora sa drugih univerziteta, od kojih je sedmoro sa beogradskog, a jedan sa niškog Pravnog fakulteta. Među privremeno angažovanim nastavnicima su profesori na Pravnom fakultetu u Bogradu Borivoje Šundević (radno pravo), Žika Bujuklić (rimsko pravo), Gaša Knežević (međunarodno privatno pravo), Slobodan Marković (autorsko pravo) i drugi. „Angažovani su zaista ugledni profesori i eminentni stručnjaci u oblasti pravnih nauka“, kažu na kragujevačkom Pravnom faklultetu.

– Očekujemo da ćemo početkom ove nedelje dobiti kompletno novo rukovodstvo Fakulteta. Ubrzo zatim, najverovatnije za desetak dana treba da bude raspisan konkurs za angažovanje novih nastavnika za rad na upražnjenim mestima. Taj konkurs do sada nije raspisan pošto još uvek nije poznat radno-pravni status profesora koji su u pritvoru. Ali, Fakultet će, uprkos tome, uskoro morati da angažuje nove nastavnike, a novoizabrano rukovodstvo Fakulteta će odlučiti na koji način će to biti učinjeno, kaže za Danas sekretar kragujevačkog Pravnog fakulteta Miloš Marković.
On ističe da je situacija na Pravnom fakultetu, ponajviše zahvaljujući angažovanju nastavnika sa strane, to jest sa drugih državnih univerziteta u Srbiji, uveliko normalizovana. „Nastava, vežbe, ispiti i pripreme za prijem novih studenata odvijaju se prema utvrđenim planovima. Normalizaciji stanja dodatno će doprineti i izbor novog rukovodstva Fakulteta, s time što ostaje obaveza da u što kraćem roku angažujemo i nove stalne nastavnike“, veli Marković
I potpredsednik Studentske organizacije Pravnog fakulteta Žika Ceković tvrdi da se posledice velike korupcionaške afere u toj visokoškolskoj ustanovi polako, ali sigurno prevazilaze, te da je trenutno najbitnije da Fakultet dobije novo rukovodstvo. I Ceković smatra da je normalizaciji stanja na Fakultetu ponajviše doprinelo angažovanje više nastavnika sa strane, pre svega sa beogradskog Pravnog fakulteta.
– Imali smo sreću da su veliko razumevanje za nevolju u kojoj smo se našli iskazali ostali pravni fakulteti u zemlji. Zahvaljujući tom razumevanju i podršci, na našem Fakultetu su u poslednja dva meseca angažovani ugledni profesori i stručnjaci u oblasti pravnih nauka, uglavnom iz Beograda. Otuda nikakvih problema između novih nastavnika i studenata nema. Profesori sa strane su se, u međuvremenu, uhodali, a studenti su se navikli na njih, tako da se predavanja, vežbe i ispiti realizuju i odvijaju prema utvrđenom rasporedu – ističe Ceković, naglašavajući da će dugoročnijoj stabilizaciji i normalizaciji stanja na kragujevačkom Pravnom fakultetu doprineti izbor novog rukovodstva te visokoškolske ustanove, na čelu sa prof. dr Dušicom Palačković.
Profesorka Palačković, prema oceni ovdašnje univerzitetske javnosti, godinama unazad slovi za jednog od najuglednijih nastavnika Pravnog fakulteta, te bi i ta činjenica, kako se očekuje, trebalo dodatno da doprinese daljoj stabilizaciji stanja i postepenom povratku ugleda Fakulteta u široj akademskoj javnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari