Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Sabor svetog arhangela Mihaila i ostalih nebeskih sila. Povodom ovog praznika, a po blagoslovu patrijarha srpskog Pavla, njegov vikar episkop hvostanski Atanasije (Rakita) služiće svetu arhijerejsku liturgiju u beogradskoj Sabornoj crkvi, koja danas slavi hramovnu slavu.

Još od ranih hrišćanskih vremena sveti arhangel Mihailo se prikazuje kao vojvoda koji u desnoj ruci drži koplje sa platnenom pantljikom sa crvenim krstom na vrhu, a u levoj palmovu zelenu grančicu. Arhangel Mihailo se smatra čuvarem pravoslavne vere i borcem protiv verskih jeresi. Poštuje se kao iscelitelj bolesnih, borac, ratnik, čija se pomoćpriziva i pod čiju se zaštitu stavljaju narodi i zemlje. Kult arhangela Mihaila nastao je u 3. veku u Frigiji. Prema opštem verovanju, arhangel Mihailo prihvata duše umrlih i, mereći dobra i zla dela njihova na zemlji, šalje ih u raj ili pakao.

Crkva opominje da je kanonski pogrešan običaj da se na Aranđelovdan ne kuva žito, jer se „slavsko žito prinosi u slavu Božju, u čast svetitelja koji se slavi i u spomen preminulih srodnika, a nikako za pokoj duše svetitelja“.

Sabor svetog arhangela Mihaila i ostalih nebeskih sila spada u nepokretne praznike, svake godine slavi se 21/8. novembra i, uz svetog Nikolu, jedna je od najčešćih slava u srpskom narodu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari