Danas na batajničkom aerodromu prikaz sposobnosti VS 1foto (BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE)

Na vojnom aerodromu „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ u Batajnici danas će, povodom Dana Vojske Srbije 23. aprila, biti održan prikaz sposobnosti Vojske Srbije (VS) pod nazivom „Granit 2023“.

Dan Vojske Srbije 23. april ustanovljen je u znak sećanja na taj dan 1815. godine kada je na praznik Cveti podignut Drugi srpski ustanak.

Kako je najavljeno, u prikazu će biti angažovano više od 5.000 pripadnika sistema odbrane, oko 2.300 sredstava naoružanja i vojne opreme i više od 60 vazduhoplova, a prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministri.

U letačkom delu programa nastupiće avioni „MiG-29“, „Orao“ i „Lasta“, helikopteri „Mi-35“, „H-145M“ i „Mi-17 a biće prikazani i protivvazduhoplovni raketni sistemi „FK-3“ i „Pancir“.

Na batajničkom aerodromu biće izloženi i modernizovani raketni sistemi „Kub“, protivavionski samohodni artiljerijsko-raketni sistem PASARS i protivoklopni raketni sistemi „Kornet“.

Među sredstvima koja će učestvovati u prikazu su i samohodna top-haubica 155 mm NORA i modularni višecevni bacač raketa „Oganj“ kao i i oklopna borbena vozila „Lazar-3“, „Miloš“ i „Hamer“.

Uz oklopni transporter MRAP 6×6, tenkove T-72MS, oklopno-izviđački automobili BRDM-2MS i besposadna vozila „Mali Miloš“, biće prikazane i bespilotne letelice „CH-92“ i „Pegaz“.

Kapije vojnog aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović“ biće otvorene za građane od 9 do 15 časova.

Ulazak na vojni aerodrom biće omogućen iz pravca glavnog ulaza u taj objekat, ulaza u Vazduhoplovni zavod „Moma Stanojlović“ i iz pravca Nove Pazove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari