Danas na licu mesta: U Eparhijskom domu u Vranju odakle je noćas odneto iz kase više od četiri miliona dinara 1Ulaz u Eparhijski dom u Vranju. Foto:V.R./Danas

„Ja ne znam šta se noćas desilo. Bila je divna noć za spavanje. Ne mogu da komentarišem ništa. Imam četvoro dece i gledam kako da ih ishranim“, rekao je novinaru Danasa u pustoj porti na ulasku u Hram „Svete Trojice“ u Vranju  dežurni sveštenik, odbijajući da komentariše pljačku više od četiri miliona dinara iz sefa u Eparhijskom domu.

Na pitanje novinara Danasa da li zna o kojoj sumi novca se radi, koju su lopovi odneli iz sefa Eparhijskog doma, sveštenik nam je ljubazno rekao: „Ja se ne bavim poslovima oko novca, i ne znam koliko je odneto iz crkvene kase“.

Portal Vranje NEWS, pozivajući se na Osnovno javno tužilaštvo (OJT) u Vranju javila je da su nepoznati lopovi prilikom pljačke odneli 4,2 miliona dinara novca „u različitim apoenima“.

Danas popodne, novinar Danasa ispred Eparhijskog doma nije zatekao, pripadnike policije, ali nam je jedan od sveštenika rekao „da uviđaj možda i dalje traje, ali da on o tome ništa ne zna“.

„Nisam dobio poziv za saslušanje, niti sam kome davao izjave, vezano za ono što se noćas dešavlo, kada je nestao novac“, rekao je novinaru Danasa, ljubazni sveštenik koji nas je iz porte centralne crkve ispratio rečima:“Svako dobro i Bog vam pomogao“.

Danas na licu mesta: U Eparhijskom domu u Vranju odakle je noćas odneto iz kase više od četiri miliona dinara 2
Vranje ne pamti ovakvu pljačku crkve. Foto:V.R./Danas

Portal Vranje NEWS, je preneo navode iz lokalnog tužilaštva po kome će u rasvetljavanju ove pljačke, biti „saslušani svi radnici i eparhijsko sveštenstvo „, a koje živi u stanovima u vlasništvu vranjske crkve u susednim kućama u neposrednom komšiluku Eparhijske kancelarije.

Uz kancelariju nalazi se u zajedničkom sastavu i zgrada Vladičanskog doma, Episkopa Vranjskog Pahomija (Gačića). Noćas kada je došlo do pljačke, u Vladičanskom domu nije bilo nikoga jer se Vladika Pahomije nalazi na zasedanju Episkopskog saveta SPC u Beogradu, zajedno sa svojim saradnicima.

Nešto ranije pojedini portali iz Vranja, uključujući i OK Radio, javili su da je „pljačka izvršena tako što nije bilo provale već da su počinioci imali ključeve od ulaznih vrata i same kase u kojoj se nalazio novac“.

Ovo je u dugogodišnjoj istoriji  Pravoslane Eparhije Vranjske, prvi slučaj da lopovi preko noći, ili u jutarnjim satima obiju kasu i odnose ovoliku količinu novca.

Ovo što se desilo izazvalo je ogorčenje pravoslavnih vernika, a pogotovo pojačalo kritičke reči prema Eiskopu Vranjskom Pahomiju (Gačiću).

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari