Pomeranje početka raspusta unapred moglo bi da bude dobra mera u trenutku kada se epidemiološka situacija u vezi sa novim gripom pogoršava – ocenio je juče ministar zdravlja Tomica Milosavljević.

Prema najnovijim podacima, grip potvrđen kod 477 osoba, dok je 34 umrlo. Na bolničkom lečenju nalazi se 650 osoba sa oboljenjima sličnim gripu, od kojih su 24 na respiratoru.

Odluka o zabrani javnih skupova, na neki način već je doneta proglašenjem epidemije na nivou države, ocenio je ministar, podsećajući da odluke o tome treba da donose lokalni zavodi za javno zdravlje.

Besplatna vakcinacija protiv novog gripa, kako je najavio ministar, počeće u četvrtak, 17. decembra u podne, istovremeno u svim zdravstvenim ustanovama. Analiza kvaliteta vakcine protiv novog gripa trebalo bi da bude završena do srede, 16. decembra.

Veljko Đerković, epidemiolog i član Radne grupe za praćenje pandemije novog gripa, kaže da su zbog novog gripa u Srbiji moguće i vanredne epidemiološke mere. On objašnjava da će raspust verovatno početi ranije, kao i da će se merom „razređenja“ u vrtićima značajno usporiti epidemijski proces. Prema njegovim rečima, novi grip ne može da zaustavi samo zdravstveni sistem već mora da reaguje celo društvo, a ministarstva da primene svoje akcione planove.

Na sastanku Radne grupe danas će biti razmatrana epidemiološka situacija gripa H1N1 u Srbiji, kako bi bila doneta odluka gde će se sprovoditi vanredne mere. Kako su mere vanredne imunizacije i zabrane javnog okupljanja, koje se odnose na škole i vrtiće, donete u okviru proglašenja epidemije, samo će biti konkretizovane mere i nadležnosti ko te mere sprovodi. Ukoliko epidemiolozi procene da je to neophodno, biće doneta i mera zabrane javnog okupljanja.

Na Infektivnoj klinici Kliničkog centra Srbije na lečenju su 34 pacijenta, ali niko od njih nije priključen na respirator, niti je u kritičnom stanju. Jedan oboleli koji je tokom vikenda pregledan u toj ustanovi, odbio je da ostane na lečenju u bolnici koje mu je predloženo – saznaje Danas u KCS.

Pacijent koji je lečen od novog gripa u pančevačkoj bolnici, preminuo je, saopšteno je juče iz te zdravstvene ustanove. Zamenik direktora Zdravstvenog centra Južni Banat Dušan Stojić rekao je da je oboleli (1962) preminuo prekjuče ujutro.

Novih 120.000 doza vakcina protiv novog gripa trebalo bi da stignu u Srbiju tokom današnjeg dana, rečeno je Danasu u Jugohemiji. Prema njihovim rečima, novi kontigent Novartisovih vakcina preuzet je juče iz njihove fabrike u Sijeni u Italiji. Vakcine će, kako kažu, specijalnim kamionima-hladnjačama biti transportovane do Instituta za virusologiju, vakcine i serume Torlak u Beogradu.

Raspust od ponedeljka

Ministar prosvete Žarko Obradović preporučiće lokalnim samuopravama da donesu odluku o prekidu nastave u petak, kako bi zimski raspust formalno počeo 21. decembra. Ministar je rekao da će prvi radni dan u narednoj godini biti 11. januar.

– U Vojvodini je ostalo još tri radna dana, a osam dana u Srbiji. Ako su nastavnici dobro napravili plan rada, trebalo bi da su značajan deo ocena zaključili. Razgovaraćemo sa školskim uprava i ako ne bude vremena da se ocene zaključe, može se desiti da prvo polugodište bude nastavljeno posle 11. januara – rekao je Obradović. V. A.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari