Danas počinje lečenje dece leptira, država izdvojila novac za dve doze leka 1Foto: Shutterstock/Beenicebeelove

Danas počinje sa primenom lek za decu leptire, a cena jedne kreme je 600.000 dolara, rekla je danas za televiziju Prva direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojevič Škodrić.

Po njenim rečima, Srbija je kupila dve genetske kreme, lekari su završili obuku, te će dvoje dece zadržanih na bolničkom lečenju od danas početi sa primanjem terapije.

Kako je Radojević Škodrić navela, Srbija je jedna od prvih država koja je nabavila dozu ovog leka iz Amerike, gde je on regisrovan u maju 2023. godine i nije bio dostupan na evropskom tržištu.

Pored Srbije, po 14 lekova su kupile Italija i Norveška, a zahtevu su se priključile i Francuska, Nemačka, Slovenija, Australija i Švajcarska.

Kako je Škodrić kazala, potrebno je nabaviti lek za sedamnaestoro dece, a da će se zalihe uvećavati u skladu sa finansijskim mogućnostima države.

Pored ovog leka, nabavljen je i lek za hronična alergijska bolest jednjaka (eozinofilni ezofagitis), a država je za sva ova medicinska sredstva izdvojila skoro 144 miliona dinara, prenela je televizija Prva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari