Pregovori sindikata obrazovanja sa Ministarstvom prosvete nastavljaju se danas, a iz sindikata poručuju da će štrajk sa skraćenim časovima na 30 minuta trajati i u drugom polugodištu. Za ponedeljak je zakazan sastanak štrajkačkog odbora sva četiri reprezentativna sindikata, na kome bi trebalo da bude potvrđena odluka o nastavku štrajka u školama.


Drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama u Vojvodini počinje 15. januara, a Miodrag Sokić iz Sindikata radnika u prosveti Srbije kaže za Danas da među prosvetnim radnicima nema oklevanja niti govora o odustajanju od protesta.

– Ne znamo šta je tema razgovora sa ministrom. Pretpostavljam da ćemo dobiti izveštaj o posebnom kolektivnom ugovoru i informaciju da li postoje problemi u tekstu tog dokumenta – kaže Sokić.

Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je da postoji mogućnost da kolektivni ugovor bude potpisan danas.

– Kolektivni ugovor je usaglašen između predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete. Čekaju se mišljenja drugih ministarstava na ovaj predlog ugovora. Možda će u toku dana biti kompletirana ta lista mišljenja i nadam se da već sutra možemo da razgovaramo potpisivanju kolektivnog ugovora, kazao je juče Verbić, prilikom boravka u Leskovcu, gde je razgovarao sa nastavnicima.

Na pitanje šta očekuje od današnjih pregovora Jasna Janković, članica Predsedništva Unije sindikata prosvetnih radnika, odgovara da se “nada konstruktivnom dijalogu” i napominje da sindikati tokom dosadašnjih pregovora od Ministarstva prosvete nisu dobili nijednu ozbiljnu ponudu o kojoj bi mogli da razmišljaju. Ona dodaje da ih posle 22. decembra, kada su prosvetni radnici na jedan dan potpuno obustavili rad, niko nije zvao da sednu za pregovarački sto i da je najnoviji poziv prosvetne vlasti “očekivan”. Ipak, Jankovićeva ukazuje da su sindikati i Ministarstvo prosvete na mnogo daljim pozicijama nego na početku štrajka.

– Čini se da imamo otopljavanje odnosa samo kada se u pregovore uključi vlada, ali kada razgovaramo sa Ministarstvom prosvete dobijamo samo pretnje i neprimerene reči od ministra Srđana Verbića – kaže Jankovićeva.

Poslednji put sindikati i Ministarstvo su za pregovaračkim stolom bili 17. decembra. Komentarišući gotovo svakodnevne pregovore Ministarstva pravde sa advokatima, koji su doveli do okončanja štrajka, Miodrag Sokić kaže da se na tom primeru vidi “kolika je beda prosvete”.

– To govori o odnosu moći. Neuspeh prosvete leži u tome što mi nemamo moć, iako u obrazovanju radi 140.000 ljudi. To što Ministarstvo pravde može da pregovara i 2. i 3. i 4. januara, a mi ne, pokazuje kolika je beda prosvete. Da ne bude zabune, mi podržavamo advokate, jer su oni jedina elita sa kojom ova, ali ni prethodna vlast nije uspela da se obračuna – ističe Sokić.

Verbić: Bez rešenja

Ministar Verbić juče je rekao da u ovom trenutku ne postoje sistemska rešenja za poboljšanje finansijske situacije prosvetnih radnika. „Finansijski benefit za prekid štrajka se u ovom trenutku ne nudi, u ovom trenutku razgovaramo o tome kako da situacija bude što regularnija, da šteta po učenike bude što manja”, istakao je Verbić. On je dodao da je uvođenje platnih razreda, što je jedan od zahteva sindikata, proces koji zahteva vreme. Ministar je kazao da su za nadoknadu časova odgovorni direktori škola.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari