Od približno 67.500 svršenih osnovaca koji su se prijavili za polaganje kvalifikacionog ispita, na testiranje iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, izašlo je više od 66 hiljada učenika. Čak i da svi polože kvalifikacioni ispit, odnosno osvoje najmanje po jedan poen iz srpskog i iz matematike, oko 6.

Od približno 67.500 svršenih osnovaca koji su se prijavili za polaganje kvalifikacionog ispita, na testiranje iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, izašlo je više od 66 hiljada učenika. Čak i da svi polože kvalifikacioni ispit, odnosno osvoje najmanje po jedan poen iz srpskog i iz matematike, oko 6.600 učenika moraće da se zadovolji trogodišnjim srednjim školama pošto u gimnazijama ima 17.320 mesta, a u četvorogodišnjim stručnim školama 42.068. Trogodišnje obrazovne profile u stručnim školama moći će da upiše 22.444 đaka.
Svršeni osnovci juče su rešavali zadatke iz matematike, a većina osnovnih škola danas će objaviti preliminarne rezultate kvalifikacionog ispita. Učenici OŠ „Vladislav Ribnikar“ s kojima smo juče razgovarali kažu da test iz matematike nije bio težak, a takvu ocenu deli i Anđelka Vučenović, profesor matematike i član komisije koja je pregledala testove u školi „Banović Strahinja“. Ona je izjavi za Danas rekla da su na testu iz matematike bile elementarne stvari koje su đaci radili u osnovnoj školi i da su zadaci bili laki, a da je samo nekoliko zadataka iz geometrije bilo teže.
– Meni je bio teži test iz srpskog. Bolje znam matematiku i očekujem da ću osvojiti 20 poena. Odličan sam učenik i nameravam da upišem Treću beogradsku gimnaziju – rekao je Miloš Minić iz škole „Vladislav Ribnikar“.
Njegova drugarica Nataša Gvozdić kaže da se više spremala za test iz matematike i smatra da je dobro uradila. Andrej Zlatkov, učenik OŠ „Drinka Pavlović“, kaže da su najteži bili zadaci iz geometrije i očekuje do 15 tačnih odgovora.
Osnovne škole imaju rok do četvrtka ujutru da objave preliminarne rezultate, posle čega će nezadovoljni kandidati moći da podnesu prigovore komisijama u osnovnim školama. Konačni rezultati kvalifikacionog ispita biće poznati 25. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari