Nakon šest godina suđenja danas u Specijalnom sudu u Beogradu bi trebalo da bude izrečena prvostepena presuda protiv Darka Šarića i njegovih saradnika koji su optuženi da su organizovali šverc 5,7 tona kokaina. Za očekivati je da će ovaj slučaj potom da se iz Specijalnog preseli u Apelacioni sud.


Pored Šarića, sudsku presudu čeka još 35 okrivljenih, s tim što je njih 14 i dalje na slobodi i njima se sudi u odsustvu. Inače, ovaj postupak se vodi po šest spojenih optužnica, a optužene tereti za šverc kokaina iz Južne Amerike u Zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine. Prvo ročište u ovom postupku je održano krajem 2009. godine dok je prvooptuženi Šarić još uvek bio u bekstvu. On se našao u sudnici 2014. godine, pošto se pod još uvek ne potpuno razjašnjenim okolnostima predao vlasti u Srbiji. Svo to vreme je proveo u pritvoru.

Tokom čitavog toka suđenja Darko Šarić je negirao krivicu, navodeći da optužnica nije potkrepljena konkretnim dokazima i da je proces protiv njega politički motivisan. Iz tog razloga, odbrana je predložila oslobađajuću presudu.

Sa druge strane, Tužilaštvo za organizovani kriminal je od sudskog veća zatražilo da optužene osudi na maksimalne kazne zatvora od 30 do 40 godina. U završnoj reči tužilaštvo je istaklo da su optuženi sve radili sa direktnim umišljajem, a pobude su bile isključivo sticanje enormne finansijske koristi.

Na optuženičkoj klupi Specijalnog suda u Beogradu su osim Šarića još devet optuženih, drugih devet je zaključilo sporazum o priznanju krivice, dok su trojica optuženih dobila status svedoka saradnika.

Pored Šarića, na izricanju presude će biti i Nikola Dimitrijević, Željko Vujanović, Miloš Cajić, Borislav Tunjić, Nikola Dimitrijević, Živko Sibinski, Boban Stojiljković, Marko Dabović i Aleksandra Mišić.

U bekstvu su još Rodoljub Radulović, Goran Soković, Mihajlo Đoković, Marko Pandrc, Nenad Novaković, Boško Nedić, Marko Račić, Darko Tošić, Darko Gazdić, Milovan Milovac, Bojan Stanojković, Petar Obradović, Vladimir Račić i Nebojša Sretenović. Za njima je raspisana Interpolova poternica.

Jedan od ljudi sa ovog spiska, Darko Tošić, je pre nekoliko dana uhapšen u Amsterdamu, ali još uvek nije izručen Srbiji.

Tokom trajanja postupka Nebojša Joksović, Draško Vuković i Radan Adamović su postali svedoci saradnici, ali se njihova imena i dalje nalaze na optužnici.

Sporazume o priznanju krivice s tužilaštvom je zaključilo devet članova kriminalne grupe: Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Šarić optužen i za pranje novca

Pored postupka koji se protiv Darka Šarića vodi zbog švercovanja kokaina, pred Specijalnim sudom u Beogradu se vodi i postupak u kojem se Šarić, zajedno sa svojim saradnicima, tereti da je novac od dilovanja droge ubacio u legalne tokove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari