Nov protest radnika sa evidencije društva Zastava zapošljavanje i obrazovanje (ZZO), ali i kragujevačkih metalaca, odnosno zaposlenih u Zastavinim i ostalim ovdašnjim fabrikama zakazan je za danas u 11 sati, ispred zgrade gradske skupštine. Najverovatnije oko podne, u Domu sindikata i na platou ispred, počeće štrajk glađu prekobrojni radnici i sindikalni aktivisti.

Nov protest radnika sa evidencije društva Zastava zapošljavanje i obrazovanje (ZZO), ali i kragujevačkih metalaca, odnosno zaposlenih u Zastavinim i ostalim ovdašnjim fabrikama zakazan je za danas u 11 sati, ispred zgrade gradske skupštine. Najverovatnije oko podne, u Domu sindikata i na platou ispred, počeće štrajk glađu prekobrojni radnici i sindikalni aktivisti.
Predsednik Sindikata u ZZO Čedomir Pajević za Danas kaže da se do juče do ranih popodnevnih sati za štrajk glađu prijavilo oko 50 radnika i pojedinih sindikalnih aktivista, ali da će konačan broj onih koji će se gladovanjem boriti protiv odluke Vlade o gašenju ZZO, biti poznat danas. Ovo stoga što je, prema Pajevićevim rečima, interesovanje za štrajk glađu među radnicima i dalje znatno.

Posao za 300 prekobrojnih

Poslovodstvo Grupe zastava vozila danas zvanično treba da obznani koliko će prekobrojnih radnika sa evidencije ZZO ubuduće trajno da bude angažovano u Zastavi, pre svega u Fabrici automobila, na proizvodnji domaćeg „punta“ („zastave 10“) i ostalih zastavinih modela, saznaje Danas. Očekuje se da će u Fabrici automobila trajno biti angažovano oko 300 do sada prekobrojnih radnika te fabrike. Fabrici automobila, inače, nakon početka produkcije modela „zastava 10“, nedostaju proizvodni radnici.

Veliko interesovanje među prekobrojnim Zastavinim radnicima vlada i za uzimanje otpremnina od po 250 evra po godini radnog staža i istovremeni raskid radnog odnosa sa ZZO. Do juče u podne, radni odnos sa ZZO, uz uzimanje otpremnina, raskinulo je oko 2.100 radnika. Ipak, i juče popodne je ispred Stare upravne zgrade Zastave bio poduži red onih koji su se odlučili da dok još mogu (izjašnjavanje traje do danas po podne) uzmu ono što im se nudi i definitivno se rastanu sa ZZO. Većina je ogorčena jednostranom odlukom Vlade o gašenju ZZO. „Kragujevcu nikad nisu nedostajali neki dušmani“, kaže, na primer, bivši radnik Zastave kamiona J.T. i dodaje da, uprkos neljudskoj odluci Vlade da na ulicu izbaci više od 4.400 radnika, neće da učestvuje u daljim sindikalnim protestima zbog ugroženog zdravlja.
– Imam 59 godina života, pa i kad bih hteo, zbog narušenog zdravlja, ne nih mogao da štrajkujem glađu. Ne vidim i čemu štrajk glađu i dalji protesti. Vlada je već pokazala da je ne interesuje šta će dalje biti sa nama. Ovo što se ovde dešava nije ništa drugi do iživljavanje Vlade i pojedinih bahatih ministara nad nemoćnim ljudima – rekao je za Danas bivši radnik Fabrike automobila Veselin Zečević, čekajući u redu za uzimanje otpremnina.
– Ovo je pokret belih glava, kaže J. T. aludirajući na boju kose, to jest godine života radnika u redu pred ulaznim vratima Stare upravne zgrade Zastave. Da smo hteli pare uzeli bismo ih 2001, ili kasnije, pošto nam je Vlada u više navrata nudila otpremnine da odemo sa ZZO. Mi smo hteli ono što nam je u leto i 2001. i obećavano: povratak na posao u Zastavi ili novo zaposlenje u nekom od malih i srednjih preduzeća, čije je otvaranje uveliko najavljivano. Sada moramo da uzmemo ovu bedu od otpremnina, jer drugu alternativu nemamo, poručuje bivši Zastavin radnik Dragan Stojanović.
Među retkima koji nemaju ništa protiv uzimanja ponuđenih otrpremnina juče je bio nekadašnji radnik fabrike automobila Blagota Nedović. „Meni ovo, da se ne lažemo, odgovara. Najviše bih, u stvari, voleo da ZZO još uvek traje. Ali, ako više ne može, odgovaraju mi i pare od otpremnina. Imam privatan posao, solidno zarađujem, još sam u snazi i mogu da radim. Meni bi najmanje dogovaralo da moram da se vratim u Zastavu“, kaže Nedović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari