Danas saznaje: Od početka 2023. godine samo tri zatvorske kazne za prekršaj zbog kog su osuđeni aktivisti 1Printskrin Instagram/Svice

Nakon protesta u Beogradu protiv litijuma aktivisti Ivan Bjelić, Nikola Ristić i Jevđenije Julijan Dimitrijević su uhapšeni i osuđeni na kazne zatvora zbog narušavanja javnog reda i mira. Bjelić je osuđen na 40 dana zatvora, dok su Ristić i Dimitrijević osuđeni na 30 dana zatvora. Advokat aktivista je danas podeneo žalbu na presudu, a u sredu su najavljene nove blokade ukoliko aktivisti ne budu pušteni na slobodu.

Aktivisti su osuđeni zbog prekršaja nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje iz člana 8 stav 2 Zakona o javnom redu i miru.

Ovaj prekršaj ima dva stava. U prvom stavu je opis prekršaja koji glasi da ko nepristojnim, drskim ili bezobzirnim ponašanjem narušava javni red i mir ili ugrožava imovinu ili vređa moral građana – kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 150.000 dinara ili radom u javnom interesu od 80 do 360 časova.

Međutim u stavu 2 je posebno sankcionisano ako se ovaj prekršaj učini u grupi, i samo u tom slučaju sudija može da izrekne i kaznu zatvora.

Dakle, sudija je imao zakonsko pravo da ih kazni zatvorom, ali je imao i blaže kazne na raspolaganju.

Ovog stava je i njihov advokat, koji je rekao da se za prekršaje u praksi iznimno retko, gotovo pa nikada ne izriču zatvorske kazne.

Naša redakcija je uputila dva pitanja Prekršajnom sudu u Beogradu: koliko je od početka 2023. godine pa do 9. avgusta ove godine podneto prekršajnih prijava za ovaj član i stav Zakona o javnom redu i miru i u kolko slučajeva je za ovaj prekršaj izrečena kazna zatvora.

Iz Prekršajnog suda nam je stigao odgovor da je od početka 2023. godine za član 8 ali u stavu jedan, koji ne podrazumeva zatvorsku kaznu, u ovaj sud pristigao 1451 predmet, dok je za isti član ali u stavu 2, na osnovu kojeg su osuđeni aktivisti pristiglo svega 29 predmeta.

Od ovog broja samo su tri puta izrečene zatvorske kazne.

Iz Prekršajnog suda su napomenuli da su ovi podaci izvučeni iz njihove elektronske evidencije „SIPRES“, a da po toj evidenciji može doći do određenih odstupanja.

Ovaj sistem prepoznaje samo zatvorske kazne ali ne i koje su jedinstvene. Jedinstvena kazna zatvora podrazumeva da je kazna isključivo zatvor. Postoji i drugi način da okrivljeni dobije kaznu zatvora, a to je kada bude osuđen na novčanu kaznu, a nema ili ne želi da je plati, pa mu se izrekne zatvorska kazna, gde se svaki dan proveden u zatvoru računa kao 1000 dinara novčane kazne.

Prema tome, pitanje je i da li su te tri kazne zaista jedinstvene zatvorske ili osuđeni nisu platili novčane kazne.

Sudija prekvalifikovao prekršaj

Iz Prekršajnog suda za Danas su naveli da je u slučaju troje aktivista sudija prekvalifikovao prekršaj.

Policija je protiv aktivista inicijalno podnela prijave za prekršaj iz člana 9 Zakona o javnom redu i miru- vređanje, vršenje nasilja, pretnja ili tuča.

Međutim, sudija je prekvalifikovao ovaj prekršaj u nepristojno, drsko i bezobzirno ponašanje, jer je zaključio da nema elemenata prekršaja za koji je policija podnela prijavu.

Ovo je još jedna stvar koja može da utiče na tačnost podataka koje smo dobili od suda jer se konkretno slučaj aktivista u njihovom sistemu vodi pod prekršajem iz člana 9, jer je predmet tako zaprimnjen iz policije.

Kao radnju ovog prekršaja sud je naveo da su trojica aktivista vikali na novinarku Informera, a za Ivana Bijelića je navedeno da je novinarku umazao majonezom iz sendviča kojim je mahao ispred novinarke, te je zbog toga dobio deset dana više zatvora od ostale dvojice aktivista.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari