Danas saznaje: Policija na FPN, istražuje se sednica Saveta na kojoj je za dekana izabran Slaviša Orlović 1Foto: Screenshot Facebook/Fakultet političkih nauka - Univerzitet u Beogradu

Pripadnici Uprave kriminalističke policije, Odeljenje za borbu protiv korupcije, juče su došli na Fakultet političkih nauka i Upravi fakulteta uručili zahtev za dostavu podataka vezanih za sednicu Saveta fakulteta na kome je u junu ove godine Slaviša Orlović izabran za dekana. Policija ove podatke traži po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

U policijskom zahtevu, u koji je Danas imao uvid, Odeljenje za borbu protiv korupcije od fakulteta zahteva da im se dostavi fotokopija Statuta Univerziteta u Beogradu – Fakulteta političkih nauka, Poslovnik o radu Saveta, tonski zapis sednice Saveta održane 7. juna ove godine (kada je za dekana izabran Orlović), zapisnik i drugu dokumentaciju sa sednice Naučno-nastavničkog veća od 30. maja, akt o zakazanoj sednici Saveta, spisak svih članova Saveta, kao i spisak drugih lica koja su prisustvovala u prostoru fakulteta pre, za vreme i nakon održavanja sednice na kojoj je izabran Slaviša Orlović.

Danas saznaje: Policija na FPN, istražuje se sednica Saveta na kojoj je za dekana izabran Slaviša Orlović 2
Foto: Screenshot dokumenta

Iz Višeg javnog tužilaštva nisu mogli da potvrde naša saznanja, ali nam je rečeno da ćemo dobiti odgovor.

Fakultet političkih nauka saopštio je danas da policija ispituje okolnosti koje su dovele do nezakonitog izbora Slaviše Orlovića za dekana na sednici Saveta održanoj 7. juna 2024. godine.

Policija postupa po zahtevu za prikupljanje potrebnih obaveštenja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu — Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije.

„Nadamo se da će policijska istraga dodatno rasvetliti ovaj slučaj, iako Fakultet još uvek čeka ishod obraćanja policiji povodom dva napada na ljudsko dostojanstvo i profesionalni integritet naših koleginica i kolega, u aprilu i martu ove godine“, navodi se u saopštenju.

Uprava Fakulteta je poručila i da će reagovati povodom nelegalnosti do kojih je došlo na izbornoj sednici Saveta, podnošenjem tužbe Upravnom sudu.

Profesor FPN Slaviša Orlović izabran je za dekana na sednici Saveta FPN-a koja se održala u junu mesecu ove godine. On je ujedno bio i jedini kandidat.

Izbor Slaviše Orlovića je protekao veoma burno.

Više desetina studenkinja, studenata i građana je bilo ipred FPN-a gde je Savet Fakulteta političkih nauka glasao o izboru dekana.

“Nakon što je 2014. smenjen sa mesta prodekana zbog prijave za seksualno uznemiravanje, a koje se nastavilo i deceniju kasnije još uvek traje, smatramo da je naša dužnost da zaštitimo sebe i pobrinemo se da fakultet bude bezbedno mesto”, stajalo je u pozivu studenata na protest.

Nakon završetka sednice pobedu Slaviše Orlovića je proglasio član Saveta Uroš Šuvaković koji je kao najstariji vodio sednicu, pošto su i predsednik i njegova zamenica podneli ostavke.

Odmah nakon vesti da je Orlović izabran za dekana on je izjavio da podnosi ostavku.

„Svestan da bi dugotrajna sporenja i tumačenja, kao i eventualni sudski postupci u vezi sa izborom dekana blokirali normalno funkcionisanje fakulteta, stavljajući fakultet na prvo mesto, postupajući odgovorno, dostojan poverenja koje su mi koleginice i kolege ukazale kao kandidatu za dekana, dosledan svojim demokratskim uverenjima, ne želeći da deli m fakultet, podnosim ostavku na mesto izabranog dekana, svestan da u ovakvoj atmosferi ne bi mogao da realizujem program koji je podržala većina članova Naučno nastavnog veća“, stajalo je tada u saopštenju Slaviše Orlovića.

Međutim, pre nekoliko dana „Vreme“ je došlo do saznanja da će Orlović ipak stupiti na mesto dekana Fakulteta političkih nauka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari