Danas saznaje: Smenjena direktorka "Torlaka" dr Vera Stoiljković 1Foto: Bojan Cvejić/Danas

Dr Vera Stoiljković, dosadašnja v.d. direktora Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“ smenjena je sa tog mesta na sednici Vlade Srbije, u četvrtak, 26. januara.

Rešenje o razrešenju, u kome se navodi da se „razrešava dr Vera Stoiljković dužnosti u „Torlaku“, potpisala je Ana Brnabić, predsednica Vlade, kao i da će to biti objavljeno u „Službenom glasniku“.

Isrtovremeno, na istoj sednici Vlade imenovan je novi v.d. direktora u „Torlaku“ Luka Dragičević.

Vera Stoiljković nije odgovorila na pozive novinara Danasa, ali nam je informaciju o njenoj smeni potvrdio Miroslav Stajić, diplomirani biolog i specijalista medicinske mikrobiologije, koji je u „Torlaku“ bio šef Odeljenja za proizvodnju toksoida difterije, šef Odeljenja za kombinovanje bakterijskih vakcina i autor proizvodnje seruma protiv zmijskog otrova, a sada je u penziji.

Danas saznaje: Smenjena direktorka "Torlaka" dr Vera Stoiljković 2
Foto: Printscreen

„Smenjena je dr Vera Stoiljković na poslednjoj sednici Vlade, u četvrtak, 26 januara. To je velika stvar za „Torlak“ i Srbiju. Ona nije ni trebalo da bude imenovana na to mesto pre  devet godina. Svedoci smo da je tokom njenih mandata u „Torlaku“ otišlo mnogo dobrih stručnjaka, da smo mi zaposleni još 2013. godine ukazivali na nepravilnosti u toj kući, ali i da je poslednja afera u vezi sa BSG vakcinom prelila čašu. Odnosno, ako ima još ljudi koji ne znaju o čemu se radi, novorođenčad u GAK „Narodni front“ umesto prave vakcine, dobila su fiziološki rastvor“, opisuje naš sagovornik.

Govoreći o novom v.d. direktora Luki Dragičeviću, on kaže da je „to mlada osoba zhaposlena u „Torlaku“, kao i da će „stručno može da donese samo dobro toj kuću“.

„Ali, sam neće ništa moći ukoliko ne bude imao podršku Vlade Srbije i Ministarstva zdravlja“, kazao je Stajić.

Danas saznaje: Smenjena direktorka "Torlaka" dr Vera Stoiljković 3
Foto: Printscreen

Podsetimo, prema objavljenim informacijama, dr Vera Stoiljković je specijalista fizikalne medicine. Pre postavljenja na mesto v.d. direktora Instituta „Torlak“, početkom 2013. godine, bila je načelnica Odseka za prijem i obradu naloga za intervencije u Hitnoj pomoći.

Danas na sajtu „Torlaka“ i dalje stoji da je v.d. direktora dr Vera Stoiljković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari