Ukinuta presuda aktivistima koji su uhapšeni nakon blokade Prokopa 1Printskrin Instagram/Svice

Aktivistima koji su privedeni nakon blokade železničke stanice „Beograd centar“ na protestu protiv kopanja litijuma u Beogradu ukinuta je presuda i izlaze na slobodu. Međutim, postupak protiv njih će biti ponovljen, saznaje Danas.

Podsetimo, zbog ometanja javnog reda i mira aktivisti Ivanu Bjeliću određena kazna od 40 dana, a Nikoli Ristiću i Jevđeniju Dimitrijeviću po 30 dana.

Prekršajnom sudu u Beogradu juče je predata žalba na presudu kojom im je određena zatvorska kazna, potvrdio je njihov advokat Marko Pantić.

„Očekujemo da presuda bude ukinuta, te da ako drugostepeni sud smatra da su se u radnjama okrivljenih stekla neka obeležja prekršaja – vrati predmet prvostepenom sudu na ponovno odlučivanje, uz nalog da se u redovnom postupku sprovedu sve dokazne radnje“, rekao je juče Pantić.

Svoj trojici aktivista presuđeno je po kratkom postupku, bez regularne procedure. I dalje nije jasno da li se njima tereti zbog blokiranja Prokopa ili situacije sa novinarkom Informera tokom protesta, kojoj su navodno gurali sendvič usta, kako je rekao predsednik Aleksandar Vučić.

Bjelić, Ristić i Dimitrijević su bili na blokadi železničke stanice tokom protesta protiv litijuma u Beogradu, ali za razliku od Dimitrijevića, aktivisti organizacije SviĆe vezali su se za šine u znak protesta. Prilikom upada pripadnika MUP-a u ranim jutarnjim satima nije bilo nikakvih sukoba sa policijom, osim momenta kada je Dimitrijević povisio glas i zatražio od poliicje da ga ne guraju.

S druge strane ukoliko je u pitanju situacija sa novinarkom Informer TV, kao što se može zaključiti na osnovu nekih od objava na društvenim mrežama, nelogično je zašto je onda priveden i Dimitrijević budući da se na snimcima ne vidi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari