Danas saznaje: Vlada pozvala sindikate obrazovanja i predškolstva na sastanak 1. oktobra 1Foto: Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije

Predstavnicima reprezentativnih sindikata obrazovanja, kao i sindikata zaposlenih u predškolskim ustanovama danas je stigao poziv da dođu na sastanak u Vladu Srbije u utorak, 1. oktobra, u 13 časova, saznaje Danas.

U pozivu koji je sindikatima upućen iz kabineta Ministarstva prosvete se navodi da će sastanku prisustvovati premijer Miloš Vučević i ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović.

Predsednica Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja Srbije Bosiljka Jovanović potvrdila je za Danas da su poziv dobili mejlom, koji je stigao samo sedam minuta nakon početka današnjeg protesta članova ove sindikalne organizacije.

Podsetimo da su prethodno reprezentativni sindikati obrazovanja – Sindikat obrazovanja Srbije, Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije, GSPRS „Nezavisnost“ i Sindikat radnika u prosveti Srbije, najavili da će članovi njihovih glavnih odbora i predsedništava doći ispred Vlade u utorak, 1. oktobra, gde će u podne održati konferenciju za medije i čekati do kraja radnog vremena da ih primi Vučević.

Ova četiri sindikata su takođe donela odluku da njihovi članovi u sredu, 2. oktobra u potpunosti obustave rad u školama, dok u predškolskim ustanovama neće biti prijema dece.

Istog dana najavljen je veliki protest u Beogradu koji će početi u podne ispred Skupštine Srbije, nakon čega je planirana protestna šetnja do sedišta Vlade u Nemanjnoj ulici.

I sindikati zaposlenih u predškolstvu i oni koji predstavljaju prosvetne radnike nezadovoljni su ponudom države da od 1. januara 2025. poveća plate nastavnicima i vaspitačima za 12 odsto, a svima ostalima za osam procenata.

S druge strane, ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović je pre nekoliko dana rekla da je država ponudila koliko je mogla i da više od toga nema.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari