U osnovnim i srednjim školama, članicama nekog od četiri reprezentativna sindikata obrazovanja, za danas je najavljen štrajk upozorenja, pa prvog časa neće biti ni u prepodnevnoj, niti u popodnevnoj smeni.

Štrajk organizuju Sindikat obrazovanja Srbije, GSPRS „Nezavisnost“, Unija sindikata prosvetnih radnika (USPRS) i Sindikat radnika u prosveti Srbije, nezadovoljni što vlada nije ispunila obećanja iz sporazuma potpisanog u aprilu, koji, između ostalog, predviđa da prosvetnim radnicima do kraja godine bude isplaćena pomoć u visini do jedne prosečne plate.

Sindikalci su se u ponedeljak sastali sa ministrom prosvete Srđanom Verbićem, koji, prema rečima Jasne Janković, predsednice USPRS, nije ponudio bilo kakvo rešenje problema, zbog kojeg bi zaposleni u obrazovanju odustali od štrajka.

– Upozorili smo da se Vlada Srbije ne pridržava sporazuma o rešavanju spornih pitanja, što znači da su svi dosadašnji pregovori bili jalovi. Takođe, reprezentativni sindikati nisu uključeni u rad prilikom donošenja zakona o platama u javnom sektoru, koji se iznenada pojavio u javnoj raspravi, iako je 1. oktobra rečeno da nije napisan nijedan red. Zbog ovakvog odnosa prema prosveti koja je na prvom mestu jedino prilikom pustih obećanja, ministru su najavljeni novi protesti i štrajkovi – kaže Jankovićeva, napominjući da će prosvetni radnici „verovatno biti prinuđeni da se u narednom periodu sastanu ispred zgrade vlade, da bi ih neko video“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari