Mali maturanti juče su polagali završni ispit iz maternjeg jezika, a danas je na redu testiranje iz matematike. Đaci sutra polažu kombinovani test iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije, a preliminarni rezultati male mature biće objavljeni 20. juna. Ministar prosvete Srđan Verbić izjavio je prilikom jučerašnje posete OŠ „Miloš Crnjanski“ da završni ispit protiče bez problema i da je uveren da će ovo biti „uspešna priča“. Verbić je dodao da je ove godine bezbednost na mnogo višem nivou, ali da niko nije srećan što testovi moraju da se transportuju policijskim maricama. On je naveo da niko ne može da garantuje stoprocentnu bezbednost, jer je u malu maturu uključeno desetine hiljada ljudi, ali da u ovom trenutku sve teče regularno.

Prema rečima pomoćnika ministra za osnovno obrazovanje Ljubiše Antonijevića, samo nekoliko učenika iz područja pogođenih poplavama odlučilo je da završni ispit polaže u avgustu. On je rekao da će svi učenici imati iste uslove za polaganje male mature i da će biti isto bodovani, te da đaci iz područja pogođenog poplavama neće biti upisivani mimo predviđene kvote, ako ne pokažu rezultat potreban za određenu školu. Međutim, ministar prosvete Srđan Verbić je nedavno za naš list istakao da će ovi učenici biti upisani preko predviđene kvote, „ukoliko to bude potrebno“.

– Učenici iz pojedinih mesta zaista su imali težak period, a mnogi će se još dugo boriti sa posledicama poplava. Smatramo da treba da im izađemo u susret, vodeći računa da time ne ugrozimo funkcionisanje i kvalitet škola i da ni na koji način ne oštetimo ostale učenike – rekao je tada ministar.

Antonijević je istakao da je za Ministarstvo prosvete najvažnije da se učenici iz poplavljenog područja upišu u srednje škole u mestu u kojem žive, a ne da obrenovačke škole ostanu prazne, jer su se đaci iz te opštine upisali u škole u Beogradu.

Đaci OŠ „Miloš Crnjanski“ sa kojima smo juče razgovarali slažu se da test iz srpskog jezika nije bio težak. Nekima su bila problematična pitanja o glagolskim oblicima, drugi su imali muku sa razumevanjem pročitanog.

– Imao sam tremu, ali kada sam video test, pitao sam se zašto sam se toliko spremao kad zadaci nisu teški. Mislim da će test iz matematike biti teži. Nisam imao privatne časove, pripremao sam se uz maminu pomoć, jer ona dobro zna srpski – kaže Nikola Lapčić, učenik ove škole, koji planira da upiše medicinsku ili pravno-birotehničku školu.

U ovoj osnovnoj školi završni ispit polaže i jedan broj đaka iz Obrenovca, među kojima je i Dušan Todorović. On kaže da se za polaganje male mature slabo pripremao zbog poplava koje su zadesile Obrenovac i da je očekivao teži test iz srpskog. Očekuje 12 ili 13 poena, a planira da upiše Elektrotehničku školu u Obrenovcu.

Objašnjenje

Pojedine roditelje juče je zbunilo uputstvo za ocenjivanje testa iz srpskog, u kome piše da svaki od 20 zadataka nosi najviše po jedan poen, a ranije je rečeno da se na tom testu, kao i iz matematike, može osvojiti najviše po 16 poena. Iz Ministarstva prosvete za Danas objašnjavaju da se broj poena na testu množi sa koeficijentom 0,8, te da se tako dobija broj bodova koje je učenik osvojio iz srpskog. Isti principi važe i za matematiku. Za kombinovani test broj osvojenih poena na testu se množi sa koeficijentom 0,4, a učenik koji sve zadatke reši tačno može osvojiti maksimum osam poena. Precizno uputstvo je objavljeno na sajtu Ministarstva prosvete.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari