Danas u Pranjanima obeležavanje 80 godina od operacije „Halijard“

Ostavite komentar


  1. Pošto 1944. godine nije bilo partizanskih jedinica na teritoriji uže Srbiji koje bi imale snage da sprovedu operaciju izvlačenja oborenih savezničkih vazduhoplovaca, OSS (prethodnica CIA) je organizovala operaciju Haljard. Ekipa koja je poslata u gornje-milanovački kraj, bila je sastavljena uglavnom od operativaca OSS koji su poreklom Srbi i koji su govorili srpski jezik. Njihovo prisustvo je bila garancija da četnici neće moći da nastave sa praksom zarobljavanja tih pilota i njihovog predavanja okupatorskim vlastima! Ono što je sporno, to je broj izvučenih vazduhoplovaca. Pošto je za političke interese SAD od izuzetne važnosti obezbeđivanje podrške četničkih pristalica koji su u poslednje vreme promenili stranu i skrenuli u proruske vode, operacija Haljard je dobila novu dimenziju. Izmišljen je podatak da je izvučeno između 500 i 700 američkih pilota. O tome je čak napisana i knjiga! To međutim nije istina! Bombarderi „liberator“, (Consolidated B-24), su imali po pet članova posade, a „leteće tvrđave“ Boing B-17, šest, ili sedam. Kada bi brojka spašenih vazduhoplovaca bila tačna, trebalo je da bude oboreno više od stotinu tih letilica iznad Srbije! Čak ni nemačka propaganda nije tako nešto tvrdila! Sudeći po pisanju „Novog Vremena, koje je veličalo uspehe nemačke vojske, iznad Srbije je bilo oboreno trideset aviona. Međutim, po onome što smo u to vreme saznavali preko „radio Mileve“ koja je bila daleko verodostojnija, saveznici su izgubili svega 12 aviona, odnosno najviše šezdesetak vazduhoplovaca. (Istorija je od uvek imala sklonost da množi sa deset – bilo da se radi o žrtvama, bilo da se radi pobedama!)

  2. Avijatičare koje su spasli partizani više niko ne pominje. Hajde da na ovom mestu spomenem i neke detalje proverive čak i na slikama. Zašto su svi avijatičari koje su spasli četnici ostali bez čizama i jakni? Ono, u vunenim čarapama i džemperima. A neki su bogami ostali i bez glave. Hajde malo mućnite glavom antikomunjare (zamagljene svesti).

  3. Uglavnom je sve rečeno u prethodnim komentarima. Ali danas deca u Srbiji istoriju uče iz SF priča Miloslava Samardžića, istoričara marketinga, i SF filmova Radoša Bajića, režisera u pokušaju. A sve to kao minijatura izjednačavanja komunizma sa nacizmom što je postao svetski proces! Jedan od rezultata je i izjednačavanje ravnogorskog pokreta tj. četničkog sa NOP tj. partizanskim u Narodnoj skupštini RS. A istina je da su od početka novembra 1941.-e godine četnici sarađivali sa Nemcima i ostalim okupatorima, ubijali partizane ili ih zarobljene predavali svojim patronima.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 23. septembar 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Zoran Kesić, TV voditelj

Danas čitam zbog toga što imam šta da pročitam i zato što mi ne vređa inteligenciju.