Danas će u Srbiju kod Apatina uploviti učesnici najveće i najduže rečne regate na svetu, TID-ove dunavske regate koja duže od pola veka prelazi put od Ingolštata u Nemačkoj do sela Sveti Đorđe na obali Crnog mora u Rumuniji.

Sve do 13. avgusta ova najstarija međunarodna turističko-rekreativna regata biće u našoj zemlji obilazeći etapna mesta – Apatin, Bogojevo, Bačko Novo Selo, Bačka Palanku, Novi Sad, Stari Slankamen, Beograd, Smederevo, Veliko Gradište, Dobru, Donji Milanovac, Tekiju, Kladovo i Brzu Palanku.

TID (Tour international Danubien) je na svoje 56. putovanje Dunavom u dužini 2.455 kilometara koja traje 75 dana, krenuo 27. juna, a brojni učesnici iz podunavskih zemalja, ali i sa drugih kontinenata na cilj u Rumuniji stići će 9. septembra. Regata prolazi kroz 10, a za sada se zaustavlja i boravi u sedam država, s tim da tidovci imaju priliku da obiđu i četiri glavna grada – Beč, Bratislavu, Budimpeštu i Beograd. Svi oni koji to požele, uz prethodnu najavu i dogovor sa organizatorom, mogu da se priključe tidovcima na deonici koja im odgovara, u zavisnosti od fizičke spremnosti i slobodnog vremena, a za organizaciju plovidbe kroz Srbiju zadužen je Odbor za turizam Kajakaškog saveza, u saradnji sa turističkim organizacijama gradova i opština duž reke Dunav.

– Učesnici TID-ove regate najduže se zadržavaju na području opštine Kladovo, čak četiri dana, i mi ćemo se i ove godine potruditi da im pripremimo sadržajan program kako bi se sa što boljim utiscima vratili u svoje zemlje – kaže za Danas direktorka TO Kladovo Nevenka Boldorac, dodajući da će učesnicima regate biti organizovan obilazak muzeja, etno-postavki i galerija u Kladovu, prikazivanje promotivnih filmova u tvrđavi Fetislam i obezbeđeni primereni uslovi za boravak u Tekiji, Kladovu i Brzoj Palanci.

– Potrudićemo se da i ovog puta budemo dobri domaćini regatašima iz Evrope i sveta i pokažemo u praksi poznatu srpsku gostoljubivost, kako bi se učesnici TID-a rado vratili u Srbiju i preporučili je svojim prijateljima – kaže sekretar MZ Donji Milanovac Ivan Morarević koji će 8. avgusta biti domaćin tidovcima.

Prema informacijama iz TOS-a, ove godine će nam stići oko 135 kajakaša iz Nemačke, Austrije, Slovačke, Mađarske, Bugarske, Rumunije, Velike Britanije, Švajcarske i Australije. Od Beograda će im se priključiti predstavnici Italije, Hrvatske i prvi put kajakaš iz Kine, a reč je o jednom trgovcu dijamantima. Srbiju će predstavljati oko 40 kajakaša i kanuista, a najmlađa učesnica je Ivona Milovanović iz Beograda, koja ima nepunih pet godina i vesla sa svojim roditeljima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari