U Memorijalnom centru Potočari kod Srebrenice danas će biti pokopani posmrtni ostaci još 409 identifikovanih žrtava ubijenih u tom gradu u julu 1995. godine. Danas se obeležava osamnaesta godišnjica genocida koji su u Srebrenici počinili pripadnici Vojske Republike Srpske, kada je ubijeno više od 8.000 Bošnjaka.


U Memorijalnom centru u Potočarima kod Srebrenice do sada je pokopano i identifikovano 5.657 osoba. U znak sećanja na zločine u Srebrenici, u Federaciji BiH, 11. jul je proglašen Danom žalosti. I evropske zemlje obeležavaju 11. jul kao Dan sećanja na genocid, u skladu s odlukom Evropskog parlamenta. Juče je u Memorijalni centar došlo oko 5.000 učesnika „Marša mira“, koji do Potočara pešače od 8. jula, kako bi odali počast žrtvama. Učesnici „Marša mira“ su pešačili rutom dugačkom više od stotinu kilometara, kojom su Srebreničani u julu 1995. pokušavali da pobegnu na teritoriju pod kontrolom Armije Bosne i Hercegovine.

Bošnjačka stranka (BS) u Crnoj Gori je juče ocenila da Crna Gora treba da učini više na „institucionalnom suočavanju“ sa svojom nedavnom prošlošću jer je ratnih zločina bilo i na njenoj teritoriji. U saopštenju BS povodom 18. godišnjice genocida u Srebrenici, navedeni su deportacija bosansko-hercegovačkih državljana iz Crne Gore u proleće 1992, progon bosanskih muslimana iz Bukovice u pljevaljskom kraju i stradanje putnika u Štrpcima.

Kako je najavljeno, jedna ulica u Podgorici danas će dobiti ime po Srđanu Aleksiću iz Trebinja, koji je poginuo štiteći svog sugrađanina Bošnjaka u vreme rata u Bosni i Hercegovini.

BNV traži da 11. jul bude dan žalosti

Novi Pazar – Esad Džudžević, predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća u tehničkom mandatu, juče je u pismu od premijera Srbije Ivice Dačića zatražio da se 11. jul u Srbiji obeležava kao dan žalosti. U zahtevu se navodi da bi Srbija „pogodnim odavanjem počasti žrtvama genocida u Srebrenici ispunila svoju međunarodnu obavezu i na taj način poslala poruku svetu da zaslužuje da pripada porodici evropskih društava opredeljenih za mir i demokratiju“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari