– Kada Obama danas stigne u Norvešku gde će mu zvanično biti uručena Nobelova nagrada za mir, suočiće se sa različitim izazovima: On je lider države koja je u ratu a prihvata medalju koja promoviše mir, čak i ako insistira da ne zaslužuje tu nagradu, ukazuju analitičari.

 Naravno, oni upućuju da se ne može izbeći ni paradoks ovog trenutka: Obama će održati govor i zvanično prihvatiti Nobelovu nagradu samo devet dana nakon što je objavio da će na avganistansko ratište uputiti dodatnih 30.000 vojnika. „Ovde je jedno pitanje ključno“, kaže Dejvid Akselrod, visoki savetnik Obame. „Kako pomiriti ulogu glavnokomandujućeg sa težnjama u cilju promovisanja mirnog sveta u vreme rata? To je pitanje koje će Obama objasniti navodeći nekoliko činjenica, najavljuje savetnik američkog lidera.

Ako se putanja predsednikove političke karijere može meriti, u najmanju ruku, kroz njegove govore, onda je današnji Obamin govor jedan od najvažnijih testova njegovih retoričkih sposobnosti, navode stručnjaci. Malo je sumnje da će centralne teme Obaminog govora biti rat i mir. Obama je treći predsednik koji je nagrađen Nobelovom nagradom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari