Danas završni ispit iz srpskog jezika 1Pripreme za malu maturu. Foto: V. A.

Polaganjem testa iz srpskog, odnosno maternjeg jezika danas u osnovnim školama širom Srbije počinje održavanje završnog ispita.

Ispit iz maternjeg jezika počinje u 9 časova, a đaci će imati 120 minuta da reše 20 zadataka, koliko sadrži test.

Završni ispit danas polažu i polaznici funkcionalnog osnovnog obrazovanja odraslih, s tim što oni rade jedinstven test u kome su zadaci iz maternjeg jezika, matematike i predmeta po izboru.

Ministarka prosvete Slavica Đukić Dejanović posetiće danas beogradsku OŠ „Dragan Lukić“ i razgovarati sa đacima koji polažu ispit iz srpskog jezika, najavljeno je iz Ministarstva prosvete.

Osmaci će sutra, 19. juna raditi test iz matematike, a treći test iz predmeta po izboru u četvrtak, 20. juna.

Ove godine najveći broj đaka se opredelio da polaže geografiju – 41 odsto.

Biologiju je izabralo 36 odsto učenika, istoriju devet odsto, fiziku 6,4 odsto i hemiju 6,8.

Završni ispit polaže ukupno 67.430 učenika koji su završili osmi razred i odraslih koji su obavezno obrazovanje završili po programu za funkcionalno osnovno obrazovanje odraslih.

U srednjim školama za upis je predviđeno oko 10 odsto više mesta nego kandidata.

Roditelji će uvid u preliminarne rezultate na nivou škola i portalu Moja srednja škola (www.mojasrednjaskola.gov.rs) imati u subotu 22. juna, a istog dana će moći da podnesu i prigovor na rezultate završnog ispita.

Lista opredeljenja za upis u srednju školu (lista želja) moći će da se podnese putem portala Moja srednja škola i neposredno u školi 26. i 27. juna, dok će konačna lista opredeljenja (želja) biti objavljena 29. juna.

Objavljivanje konačnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama biće 2. jula.

Upis u srednje škole moći i ove godine da se obavi potpuno elektronskim putem korišćenjem portala Moja srednja škola od 2. do 6. jula.

Koje srednje škole i obrazovni profili su bili najtraženiji prošle godine pogledajte OVDE.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari