Danasova anketa: U kakvom je stanju železnička stanica u Zrenjaninu 1Foto:M.P.

Zrenjaninci nisu zadovoljni izgledom i stanjem železničke stanice u svom gradu, o čemu su se izjašnjavali u anketi Danasa na lokalu, gde su naveli da ih je sramota kako ona izgleda i da je njeno stanje odraz ukupnog propadanja koje je zahvatilo njihov grad.

Šta misle o železničkoj stanici Zrenjaninci su opisivali rečim:“U užasnom je stanju, kao i mnoge građevine u našem gradu, nažalost“; „U tužnom, kao i pola grada…“;“A i šta će nam stanica kad ne idu vozovi, jedino je pretvoriti u muzej“; „Slika i prilika društva u kojem živimo.“

Građani su pitali:„Da li nagradno pitanje? Može i drugačije – U kom stanju je ceo grad Zrenjanin? Čiji je to grad?“, dok je durgi čitalac poručio: „Mi je bar imamo, zapitajte se šta je ostalo od beogradske glavne!“.

Opisujući izgled železničke stanice Zrenjaninci su navodili: „U nikad goremstanju a i mnoge druge zgrade nisu u boljem stanju“; „U fantastičnom je stanju! Ako je uporedimo sa železnicom u gradu, železnička stanica je više nego fantastična!“; „Katastrofalna, videla sam samo u prolazu“; „Sve ode u propast, žalosno“.

Danasova anketa: U kakvom je stanju železnička stanica u Zrenjaninu 2
Zrenjanin centar: Foto Nadica Jakovljev

Građani su komentarisali i ko je odgovoran: „Katastrofalna, kao i sve u Zrenjaninu propalo. Stare istorijske građevine, firme, politika uništila sve, a ponajviše Zrenjanin“; „Užas, upropastiše sve. Nema više vozova za Pančevo, lokalne vozove upropastili, bruka i sramota za našu decu“; „Prvo treba da obnove prugu, most preko Tamiša, da ne kažem da je Srednji Banat potpuno zanemaren od aktuelne vlasti, nema puta kojim se možeš voziti a da nema rupa. Katastrofa, velika sramota…“;

Jedna sugrađanka je podsetila da se pre par godina desio strašan napad na službenicu Železnice: „Propala. Toliko je strašna da je u njoj službenica napadnuta u radno vreme“.

Iako JP Železnice Srbije povremeno uređuju zgradu ove putničke stanice, ukupan utisak je da je ona i dalje devastirana. Zgrada u stilu akademizma nije od samog početka bila glavna železnička stanica, to je postala posle Prvog svetskog rata.

O tome kako je podignuta 1899. godine u tadašnjem Velikom Bečkereku, kako je za izgled ove i sličnih stanica koje je u 19. veku projektovala Mađarska državna železnica poslužila slika francuskog impresioniste Kamij Pisara “Ružičasta kuća u odmaralištu” i koliko su ovim prugama saobraćali vozovi nekad i sad, nešto više objavićemo u posebnom tekstu.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari