Danele Arsovska: Prva žena Skoplja 1Foto: Beta AP Photo/Boris Grdanoski

Građani Skoplja poverili su ključeve grada u ruke žene – Danele Arsovske, prvi put u istoriji Severne Makedonije i tri decenije nakon osamostaljenja države.

„Sada imamo priliku da predano radimo, da tražimo odgovornost za ono što nije urađeno, ali i da Skoplje pretvorimo u čist, zelen i moderan grad“, kazala je nakon što su objavljeni rezultati drugog kruga lokalnih izbora.

Vidno zadovoljna zahvalila se građanima ali i porodici na podršci navodeći da posle teških borbi u ovoj kampanji njen protivnik nije bio samo stari gradonačelnik, već i premijer u odlasku.

Arsovska, koja je na izborima nastupila kao nezavisna kandidatkinja koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE, ubedljivo je pobedila kandidata vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije Petra Šilegova. I ne samo njega – njena pobeda koja se tumači kao „politički potres“ na Zapadnom Balkanu bila je okidač da makedonski premijer Zoran Zaev podnese ostavku. Nažalost, kako je kazao, došla je politička kazna, opisao je Zaev svoju političku odluku.

Tokom izborne kampanje premijerov SDSM je tvrdio da Arsovska i njen suprug imaju „rezervnu otadžbinu“ i da su od bugarskih vlasti 2011. dobili državljanstvo te zemlje, tražeći od nje da napusti izbornu trku. Ona je te navode negirala.

Nova gradonačelnica Skoplja, sudeći po biografiji, iza sebe ima vrlo uspešnu poslovnu karijeru. Kako je najavila, spremna je da podnese ostavku na status konzula Mađarske u Severnoj Makedoniji, kao i na funkciju predsednika Asocijacije privrednih komora kako bi „u narednom periodu bila predstavnik svih Skopljana“. Jedna je od osnivačica Asocijacije žena preduzetnica Severne Makedonije.

Arsovska je 2018. zauzela najvišu poziciju u rukovodstvu Svetske federacije privrednih komora kao jedinog foruma kojim predsedava više od 12.700 privrednih komora širom sveta. Iste godine dobila je nagradu Svetskog investicionog foruma poslovnih anđela kao najbolji ženski primer u poslovnom svetu za Jugoistočnu Evropu. Članica je Saveta za javno-privatno partnerstvo u Vladi Republike Makedonije.

Arsovska je rođena 1979. u Skoplju, gde je završila osnovno i srednje obrazovanje. Pravnica je po struci a školovala se na univerzitetima Oksford i Šefild. Ima niz akademskih i konsultantskih pozicija na nacionalnom i međunarodnom nivou i drži predavanja o razvojnim temama na univerzitetima i konferencijama.

Pre četiri godine imenovana je za člana suda OEBS-a za mirenje i arbitražu u Ženevi a takođe je i članica Stalnog arbitražnog suda u Hagu. Mišljenja je da međunarodna ekonomska saradnja uvek treba da se zasniva na principima slobodne trgovine i fer konkurencije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari