U organizaciji NVO „Građanska inicijativa“, u pljevaljskoj Milet bašti je u nedelju održana završna manifestacija „Dani pljevaljske ruže“.


Uz pjesme „Jutros mi je ruža procvjetala“ i „Kad puhnuše sabah-zorski vjetrovi“, u izvođenju vokalnog soliste Milenka Jelića i harmonikaša Seja Muslića, manifestaciju je otvorila Ismeta Džakić, predsjednica NVO „Građanska inicijativa“. Ovom prilikom u prostorijama Milet bašte bili su izloženi proizvodi od crvene ruže, razne vrste sokova, slatko, kao i tradicionalni proizvod, ružina vodica, koji se dobija destilacijom od bijele ruže u naročitoj posudi, a koristi se kao lijek i ima narodni naziv „đulsija“.

– Nije slučajno što smo danas u Milet bašti, prepunoj ruža, pored kojih su izložene i ruže iz naših avlija i bašči jer u junu su Pljevlja ispunjena njihovim opojnim mirisom. Još od davnina postoji mišljenje da miris ruže u vrijeme cvjetanja nije nigdje kao u Pljevljima. Nama je cilj da tu pljevaljsku ružu na pravi način predstavimo, napravimo promociju proizvoda od ruže i naše sugrađane upoznamo sa njenim kvalitetima. Mi znamo da je pljevaljska ruža osobena i njen opojni miris je drugačiji nego na bilo kom prostoru, upravo zbog podneblja koje joj odgovara, rekla je Džakić.

Djevojke u tradicionalnim narodnim nošnjama su služile proizvode od ruže, a služena je i baklava „ružica“, simbol pljevaljskog slatkog jela, tako da je čitava manifestacija bila u znaku ruže. „Naš cilj je i da sačuvamo od zaborava tradicionalan način spravljanja proizvoda od ruže koji su izloženi na današnjoj manifestaciji. Mi smo tokom ovog mjeseca u više navrata organizovali zajedničko branje crvene pljevaljske ruže, stavljali je u tegle i poslije određenog vremena pravili razne sokove, zatim pravili slatko, a od bijele ruže smo pravili „đulsiju“ u naročitoj bakarnoj posudi koja je stara više od 300 godina, a u posjedu je jedne stare pljevaljske porodice. Mi danas pravimo prezentaciju onoga što smo u proteklih dvadesetak dana radili. Ovo je prva manifestacija koju smo i nazvali „Dani pljevaljske ruže“ i nadam se da će u budućnosti imati tradicionalni karakter. Mi planiramo da napravimo i rasadnik pljevaljske ruže iz kojeg ćemo besplatno dijeliti sadnice našim sugrađanima, kako bi našim avlijama i sokacima vratili nekadašnji izgled koji su Pljevlja imala“, kazala je Džakić.

Pored proizvoda od ruže u prostorijama Milet bašte su bile izložene i sehare, dijelovi narodne nošnje, nakit i stare fotografije pljevaljske žene na kojima se vidi njena ljepota, naročito lice, upravo zbog toga što je za ljepši ten koristila ružinu vodicu. Iz NVO „Građanska inicijativa“ su najavljeni i drugi slični projekti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari