U rumskom Kulturnom centru 18. maja svečano su otvoreni drugi „Dani slovenske pismenosti“ čiji su organizatori Gradska biblioteka „Atanasije Stojković“ i lokalna samouprava.

Otvorio ih je Angel Dimitrov, ambasador Bugarske koji je istakao da je Dan slovenske pismenosti u Bugarskoj praznik u znak poštovanja i sećanja na život i delo Ćirila i Metodija, koji su stvorili ne samo slovensku azbuku nego i književni jezik.

– Raduje me što su ovde predstavnici šest slovenskih država koje su okupljene u njihovom poštovanju, rekao je ambasador Angel Dimitrov.

Otvaranju „Dana slovenske pismenosti“ u Rumi prisustvovali su Aleksandar Vasiljevič Konuzin, ambasador Rusije, Viktor Nedopas, Ambasador Ukrajine, Andrej Metelica, prvi savetnik ambasade Belorusije, Darko Sabljak, prvi sekretar Ambasade Hrvatske, direktor Ruskog doma Mihail Genadijevič Denisov, kao i docent dr Đorđe Đurić, generalni sekretar Matice srpske.

„Dani slovenske pismenosti“ traju do 25. maja, a planirana su brojna dešavanja – biće predstavljene knjiga „Mentaliteti sveta“ Georgija Gačeva, edicija „Moja Srbija“ izdavačke kuće „Službeni glasnik“, kao i akademija u čast Svetih Ćirila i Metodija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari