Manifestacija Dani slovenske pismenosti i kulture održaće se ove godine četvrti put u Rumi, od 16. do 24 maja, u organizaciji Gradske biblioteke „Atanasije Stojković“ i pod pokroviteljstvom Opštine Ruma.


Ova manifestacija posvećena je afirmaciji kulture, filozofije i umetnosti svih slovenskih naroda, sa akcentom na književna stvaralaštva 12 zemalja u kojima žive slovenski narodi. Koncipirana je tako da se u isto vreme obeleži i dan svetih velikih prosvetitelja Ćirila i Metodija.

Dane slovenske pismenosti i kulture svečano će otvoriti u Kulturnom centru Ruma ambasador Republike Slovenije u Srbiji Franc But 16. maja. Besedu pod nazivom „Oko Vukove pismenice“ govoriće upravnik Biblioteke Matice srpske akademik Miro Vuksanović, a pripremljen je i bogat muzički program.

Programi manifestacije će se svakodnevno, do 24. maja, odvijati u Gradskoj biblioteci „Atanasije Stojković“ i Kulturnom centru Ruma.

Dani slovenske pismenosti i kulture programski će započeti 18. maja projekcijom filma „Obala“ reditelja Pavela Lungina u maloj sali Kulturnog centra. Naredne večeri u čitaonici biblioteke prof. dr Đorđe Trifunović održaće predavanje „Od glagoljice ka ćirilici i savremenom pismu“, a 20. maja prof. dr Kornelija Ičin na temu „Ruska avangarda u reči i slici“. Dvadeset prvog maja sledi još jedan osvrt na ruske klasike, a prof. dr Tanja Petrović govoriće na temu „Preobražaji Tolstojevih junaka“. U fokusu predavanja prof. dr Mila Lompara 22. maja biće „Sve seobe Miloša Crnjanskog“, dok će 23. maja akademik Vladeta Jerotić besediti na temu „Pisac bez maske: Anton Pavlović Čehov“. Program Dana slovenske pismenosti i kulture“ 24. maja zatvara prof. dr Radivoje Radić predavanjem „Sloveni i Vizantija: Rad Ćirila i Metodija“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari