Centralna proslava Svetog Trifuna u Golubcu održana je u selu Barič gde su se okupili vinogradari i voćari ove podunavske opštine. Posle liturgije u seoskoj crkvi, obavljeno je osvećenje vinove loze, rezanje slavskog kolača i izbor novog kolačara. Obred je obavio protojerej Baričke parohije Ratko Mitrović. U prostoriji Doma kulture potom je održana Skupština udruženja na kojoj je usvojen izveštaj o radu i utvrđeni zadaci za narednu godinu.

Formirano pre jedanest godina u Bariču, Udruženje je postalo poznato po dobrim vinogradarima i proizvođačima vina. Govoreći o dosadašnjem radu, predsednik Udruženja Dušan Đokić je naglasio da je na dan osnivanja Udruženje imalo samo šest članova a sada broji 42, te da očekuje da će se taj broj u narednim godinama znatno povećati.

– Udruženje ima za cilj da nastavi tradiciju naših predaka u proizvodnji grožđa i vina za sopstvene potrebe. Naše podrumarstvo je sitno i sa različitim sortama vina pa nije u mogućnosti da stvori svoj , , brend’’.

Učestvovali smo na tri etno festivala čime smo se pročuli u našem kraju a i šire. Sada organizujemo dane vina koji će se održati 20. februara ove godine u Hotelu, Golubački grad’’. U narednom periodu treba raditi organizovano na podizanju novih zasada vinove loze sa novim sortama grođža, uložiti u izgradnju novih kapaciteta za preradu grožđa, jer sada posedujemo tehnologiju staru oko 50 godina, koja ne može udovoljiti sadašnjim standardima u proizvodnji vina – rekao je Dušan Đokić.

Nagrade za kvalitet

Najboljim proizvođačima vina iz berbe 2008. godine uručene su diplome i novčane nagrade. Šampionsko vino od tridesetak proizvođača proizveo je u svome vinogradu Miodrag Stojković iz Bariča, nešto slabijeg kvaliteta bilo je vino Zorana Stojanovića iz Golupca, a na trećeoj poziciji našao se Mirko Stanković iz Bikinja. Tročlani žiri na čelu sa Sladojem Jovanovićem iz Golupca od tridesetak kvalitetnih vina iz berbe 2009. godine najboljim je proglasio vino Živana Josića iz Bikinja ispred vina Dejana Rajkovića iz Carevca i Vladana Mišića iz Braničeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari