Danica Grujičić: Za otvaranje rudnika litijuma presudan kriterijum je zdravlje građana 1Foto FoNet Milica Vučković

Prilikom donošenja odluke o otvaranju rudnika litijuma kod Loznice presudan kriterijum mora da bude zdravlje ljudi, izjavila je danas bivša ministarka zdravlja Srbije, neurohirurg Danica Grujičić.

„Na prvom mestu mora da bude zdravlje. Postoje dva razloga za maligne bolesti, a to su genetika i životna sredina. Moje duboko ubeđenje je da na porast najraznovrsnijih kancera i bolesti respiratnornog sistema, utiče životna sredina, na bubrege kvalitet vode, na digestivni sistem hrana“, rekla je Grujičić, na televiziji K1.

Navela je da je njena „osnovna zamerka, kada je reč o planu kompanije Rio tinto da otvori rudnik litijuma, da ne bi trebalo da ta kompanija pravi procenu uticaja na životnu sredinu, već da to mora da uradi država, jer je odgovornoj državi stalo do njenih građana“.

„Ako nećemo da se delimo i hoćemo da izbegnemo ‘ulicu’, država mora da od nezavisnih stručnjaka, koji se bave životnom sredinom, hemijom, rudarstvom, geologijom i zaštitom na radu…, a koji nisu imali kontakata sa Rio tintom, napravi komisiju“, rekla je Grujičić.

Dodala je da je netačno da nema domaćih stručnjaka jer postoji pet univerziteta na kojima rade ljudi koji znaju šta treba raditi kada je reč o rudniku litijuma.

Grujičić je rekla da o „Rio tintu jedni govore da je to katastrofa, drugi da je to super“.

„Ne može tako, država mora da napravi komisiju, ne od podobnih nego od onih koji imaju reference. Neka raspiše konkurs i vidi ko se čime bavi i šta je objavio u naučnim časopisima. Mora struka da bude iznad politike“, rekla je Grujičić.

Istakla je da sve što, „iole može da ugrozi životnu sredinu, svi toksini, sve hemije otpadne vode… nije prihvatljivo jer će uticati na zdravlje i dece i odraslih“.

Grujičić je rekla da poznaje ljude koji se bave životnom sredinom i koji su izrazito protiv otvarana rudnika, ali da zna i profesore sa Rudarsko-geološkog fakulteta koji smatraju da je moguće otvoriti rudnik litijma bez štetnih posledica po okolinu.

„Čula sam i da postoje tehnologije koje omogućavaju da se neželjeni efekti po životnu sredinu spreče, ali kažu da je to toliko skupo da se eksploatacija litijuma ne isplati“, rekla je Grujičić.

Dodala je da stručnjaci treba da utvrde šta je od toga tačno i da je svojevremeno osnovana specijalistička služba, medicina rada, zbog rudarske plućne bolesti silikoza, uzrokovane udisanjem silikatne prašine.

„Jedino ispravno rešenje je da komisija stručnjaka, koje ne plaća Rio tinto, iznese zajedničko saopštenje“, rekla je Grujičić i navela da bi za donošenje odluke trebalo bar šest meseci do godinu dana.

Istakla je da je za nju najvažnje zdravlje i da je zbog toga sa grupom naučinika pokrenula inicijativu da se „konačno utvrdi šta je bacano 1999. i ko je bacao, šta je otišlo u vodu i gde sve postoji zagađenje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari