Danica Popović udaljena sa predmeta, Draganu Đuričinu javna opomena

Dvoje profesora Ekonomskog fakulteta u Beogradu prekršili Kodeks profesionalne etike

Ostavite komentar


    1. Da postoje nezavisni organi ispitali bi rad njegove decenijske rukovodeće funkcije sa poreklom imovine i imovinskom kartom ? Različitost i stav se ne oprašta i kažnjava se.

  1. Profesorka Danica je kaznjena od strane napredne vlasti, vucica i njegovih ulizica na Ekonomskom fakultetu zbog kritickih tekstova protiv napredne diktature. Sramota!

    1. Kad neko ukrade jaja i kokoš , njemu se sudi . Kad nastavnik , ukrade tudji naučni rad ,onda su krivi vlast , ulizice sa ekonomskog Fakulteta , svi drugi , gradjanine …

      1. Seljak, al si pozurio da zaradis sendvic…(ili tebe placaju koncentratom za perad?) pa si prevod proglasio za ‘naucni rad’?
        Poenta je: kazne mora biti, ali ne i od univerziteta – gradjanska parnica porodice doticnog profesora je dovoljna . Ako se ta poridica dogovori sa profesoricom, onda ni parnica nije potrebna. Ako porodica proceni da je zaista samo zaboravila da ga navede, dobice izvinjenje i deo honorara i to je to.

        Sta sve ovi nazadnjaci nece smisliti da izblate svoje protivnike…

  2. Morala je da u impresumu stavi u crnom okviru ime i prezime svog preminulog kolege! Ništa je ne bi koštalo, ali neverovatna sujeta i „apsolutna i univerzalna kompetentnost“ po svim pitanjima javnog života su bili jači od nje!
    što se tiče Djuričina on je bruka i sramota struke i univerziteta! jarbol za sve režime i zastave! Ali nisu jedini! Setite se labusa, Dinkića (bankara vladajućih porodica u SRB i CG), Djelića, Pitića Vlahovića… Uništitelji Srpske ekonomije, a ne samo slobodni kao ptice na grani nego još uvek ogromno zaradjuju „prodavajući maglu“ i drže predavanja i daju stručo i moralna mišljenje! nema spasa osim mirne intelektualne i radničke revolucije!

    1. Slsžem se u potpunosti sa Vama. Ta sujeta srpskih „praznih kanti“ u svim sferama društva, dovela nas je ovde gde smo. Vi sze naveli nekoliko univerzitetskih nastavnika, i bivših političara. Ali, šta da kažemo za sadašnje „prazne kante“ koje su okupirale političko-državni i medicinski vrh?

  3. Ne postoji ilustrativniji slučaj od ovog sa profesorkom Danicom Popović koliko je naše društvo moralno propalo, ne samo u politici već i u nauci koja je potpuno pod uplivom vlasti.
    Jedan naprednjak optužio ju je da je prodavala ispite. Kada mu je to propalo, optužio ju je da je plagirala prevod jednog stranog udžbenika. Ekonomski fakultet angažovao je čak dve komisije da utvrde da li je to tačno i obe su utvrdile da nije. Uprkos tome, dekan Ekonomskog fakulteta odlučio je da joj izrekne javnu opomenu, ali sada ne zbog plagijata već zato što u predgovoru udžbenika nije navela ime prethodnog prevodioca. A baš nigde, ni u Zakonu o autorskim i srodnim pravima, ni u internim propisima tog fakulteta ne piše da je prevodilac dužan da navede ime prethodnog.
    Dakle optužena za plagijat koji to dokazano nije, kažnjena je zbog nečeg sasvim drugog što se kao neki prestup baš nigde ni ne pominje. Mogla je isto tako da bude i kažnjena zato što se njena frizura dekanu ne dopada.
    Može li se nadati zadovoljenju pravde na sudu? Veoma teško jer znamo kakvo nam je (s veoma retkim izuzecima) sudstvo.
    Ali zašto je sve ovo urađeno? Pa zato da bi se profesorki Danici Popović osvetilo zato što je tvrdila da je rad Siniše Malog plagiran.
    Samo može da se zaključi da je bahatost aktuelnog režima prevazišla sve zamislive granice. Tom i takvom režimu ostaje još samo da organizuje radne logore za neistomišljenike, a da malobrojne opozicionare postrelja.

  4. Ovo sa navodnim plagijatima svega i svačega postaje velika sprdnja, naročito kod nas gde se izvori tradicionalno koriste relaksirano. Postalo je moderno da se optužbe za plagijat korise kad nekog treba ućutkati i obrukati.

Ostavite komentar


Društvo

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. jul 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Biljana Lukić, novinarka

Danas su profesionalne dnevne novine kojima može da se veruje.