Danijela Nestorović: Vlast u problemu, kad Ana Brnabić naziva profesore univerziteta neznalicama 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka izjavila je da je vlast „u problemu“ zbog litijuma, i da će iskoristiti sve načine kako bi unizila političke protivnike i sve koje se protive projektu Rio Tinta, uključujući i profesore Univerziteta koje već nazivaju „teoretičarima zavere“.

Da se o litijumu, neki će reći važnijoj srpskoj reči i od Kosova, razgovara u Skupštini, zvanično je zatražila opozicija. Zahtev je podnelo 86 poslanika, prvi put i oni poslanici koji nisu podržavali opozicione zahteve, kao recimo obe struje pokreta Branimira Nestorovića. Ana Brnabić munjevito je odgovorila da „jedva čeka skupštinsku debatu“, ali nije rekla kada će tu sednicu i sazvati.

„Predsednica skuštine zakazala je konferenciju za novinare kako bi govorila o opozicionim poslanicima, da smo na glup i paušalan način uradili to što smo uradili. To je njihov manir, da uvredama unižavaju političke protivnike. Svakako, ta sednica Skupštine bi morala da se održi pre redovnog zasedanja i da će biti zakazana po hitnom postupku“, kazala je Nestorović, piše N1.

Ana Brnabić izjavila je da opozicija svoje stavove o litijumu formira na osnovu „teorija zavere“.

„Oni će iskoristiti svaku moguću opciju da oblate političke protivnike, jer to je njihov sistem rada već 12 godina. Ja sam se pozvala u samom obrazloženju zakona na zbornik SANU, na istaknute profesore Beogradskog univerziteta Ratka Ristića, Draganu Đorđević… Nazivati takve ljude neznalicama i teoretičarima zavere… ne postoji reč kojom bih mogla da opišem da jedna takva pojava kao što je Ana Brnabić izgovara tako nešto protiv ljudi koji su dokazali svoje znanje, koji iza sebe imau niz radova objavljenih i kod na si u svetu, dakle, priznati su stručnjaci“, izjavila je Nestorović.

Ono što je izazvalo reakcije kod vlasti je navođenje izjave Dragane Đorđević o tome da će se sumporna kiselina zagrevati na 250 stepeni u procesu izdvajanja litijuma, što je posle demantovala i sama Đorđević, ali je ta izjava ostala u predlogu zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora.

„Sam predlog zakona je pisan pre dva meseca, Dragana Đorđević je ispravila tu informaciju, videli smo pre neki dan. Ja zaista nisam želela da povlačim predlog, kako bih pustila novi. Ja jesam citirala Draganu Đorđević u obrazloženju, ali u tom istom obrazloženju postoje druge činjenice koje pokazuju zašto bi iskopavanje jadarita devastiralo biodiverzitete. da li je na određenoj temperaturu zagrevanje kiseline, to se može podvesti pod tehničku grešku“, pojasnila je Nestorović.

Na pitanje da li je ipak bilo bolje da su ispravili tu informaciju nego da se sad osporava ceo rad, Nestorović kaže:

„Ja sam tada citirala Draganu Đorđević, to je tada bila validna informacija, a poslanici nisu sručni, mi smo citirali naučnicu i ukoliko je to netačna informacija, treba je ispraviti tokom govora. Ovo obrazloženje se ne zasniva samo na tvrdnji Dragane Đorđević, već i drugih stručnjaka. Postoje mnogo bitnije stvari od temperature sumporne kiseline“.

Prema rečima Nestorović, uloga poslanika jeste da zaštite građane.

„Ukoliko većina građana ne želi iskopavanje jadarita, na nama je da zastupamo taj stav. Stručna lica čije citate koristimo u obrazloženju imaju pravo na svoje mišljenje“, rekla je.

A da će poslanici vlasti to korititi na sednici tokom rasprave, ako je bude bilo, Nestorović kaže da – hoće.

„Naravno da hoće. Ali, ja imam odgovore i na to, ja sa u kontaktu s ljudima iz struke. I to nisu teoretičari zavere, kako ih Ana Brnabić oslovljava. Vlast će tražiti i slovne greške ili pogrešno pozivanje na neke članove zakona. Ukoliko ste promoteri Rio Tinta, strane kompanije, a pritom dobijate ovakav predlog zakona koji su podržali ne političari, nego ekološke organizacije koje su organizatori protesta, onda ste vi u ozbiljnom problemu“, naglasila je gošća N1.

Ona dodaje i da će poslanici vladajuće koalicije dobiti „pisane govore“ za raspravu u skupštini.

„Da vidimo kako će Ana Brnabić i njeni poslanici dobiti te napisane govore i kako će zastupati stranu kompaniju. Njih ne interesuju interesi građana, već ce pokušati da nas ubede da je to dobro, da nam se nikad ništa bolje nije desilo“, ocenila je.

Nestorović je pojasnila i detalj u vezi sa terminom „zabrana“ koja se pominje u obrazloženju predloga zakona za zabranu iskopavanja litijuma i bora.

„Stavili smo u obrazloženju da tražimo zabranu pa me pitaju zašto ne piše ‘trajna zabarana’. U pravnoj terminologiji kada kažete da je nešto zabranjeno, a niste opredelili vremenski period, podrazumeva se da je to trajno. Oni su iskoristili moje obrazloženje… Citirajući mene, Brnabić je priznala da institucije ne postoje. A rekla je da sam ja rekla da kada mi budemo došli na vlast, kada budu postojale institucije, oni će dozvoliti iskopavanja. Ja to nikada nisam rekla. Ono što sam ja rekla je da kada bude postojao pravni poredak, kada institucije budu poštovale pravni sistem i kada se budu primenjivali životni standardi kao u Evropi, e tada možemo da razgovaramo o istražnim radnjama, a ne iskopavanju litijuma i bora“, navela je Nestorović.

I nema, dodaje, preciznijeg termina od „zabranjuje se“.

„I ovaj tekst je sličan, ako ne i isti kao u narodnoj incijativi koja je nestala. A i to je drugi deo zahteva – da vidimo gde je nestala ta narodna inicijativa o zabrani iskopavanja litijuma i bira. Potpisi su nestali i naša uloga je da istražimo gde su oni nestali“, izjavila je Nestorović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari